H συνταγματικότητα ή μη της υπουργικής απόφασης ( υπ’ αριθμ.34844/ 11.7.2016) περί ” οικιστικών πυκνώσεων ” εντός των δασικών εκτάσεων , δηλαδή οικισμών αυθαιρέτων μέσα στο πράσινο, που εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες θα κριθεί από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ” Ελευθερία του Τύπου”,
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία , ανά την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 700.000 σπίτια σε αυθαίρετους οικισμούς , κυρίως σε Αττική, Χαλκιδική, Εύβοια και Κρήτη. Μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί 150 αυθαίρετοι οικισμοί, με περίπου 10.000 σπίτια.
Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια, κρίνοντας ( απόφαση υπ΄ αριθμόν 1942/2017), είτε ομόφωνα σε ένα σκέλος κατά πλειοψηφία σε άλλο , αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.
Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η οργάνωση WWF που ζητεί την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής και παράνομης.
Το “πρώτο βήμα” για την δικαίωση της ήρθε με την απόφαση του Ε’ Τμήματος ( με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη).
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση περιέχει τον όρο της ” οικιστικής πύκνωσης ” ως περιοχής υπαγόμενης σε ειδικό νομικό καθεστώς ( εξαίρεση από τη διαδικασία των δασικών χαρτών, μόνιμη ή πρόσκαιρη ειδική περιβαλλοντική και πολεοδομική διαδικασία κ.α) χωρίς όμως, να δίνει τον ορισμό της ή να εκθέτει τα ληπτέα στοιχεία για την υπαγωγή ορισμένης περιοχής σε αυτήν ή να προβλέπει – έστω σε αδρές γραμμές -τα χαρακτηριστικά της. Μάλιστα , ξεκαθαρίζεται ότι η ρύθμιση αυτών των θεμάτων ανατίθεται εξ ολοκλήρου στη διοίκηση ( Πολιτεία ) και πως ο μόνος αρμόδιος για αυτά τα ζητήματα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με το σκεπτικό αυτό, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι η υπουργική απόφαση είναι άκυρη, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα θέματα αυτά μπορούν να λυθούν και να καθοριστούν μόνο με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος εξέφρασαν αντίθετες απόψεις για τη συνταγματικότητα γενικότερα του καθορισμού και του σκοπού των “οικιστικών πυκνοτήτων”.
Η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας , ενώ ο κ. Ράντος με την άποψη της συνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι έτσι περιχαρακώνονται οι οικισμοί των αυθαιρέτων και σταματάει η επέκταση τους, προστίθεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας ” Ελευθερία του Τύπου” .