Quantcast
Προσοχή στο Power Pass: Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία - Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στις αιτήσεις - enikonomia.gr
share

Προσοχή στο Power Pass: Δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία – Πώς θα αποφύγετε τα λάθη στις αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υποβολή των αιτήσεων για την αποζημίωση των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος, το λεγόμενο Power Pass: Τα ποσά αρχίζουν από 18 και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ. Για να διεκδικήσει όμως κάποιος αυτά τα χρήματα θα πρέπει να υποβάλει όχι μόνο άμεσα την αίτησή του, αλλά και να δείξει ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε βήμα της ηλεκτρονικής διαδικασίας, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες και συγκεκριμένα έως την Πέμπτη 30 του μήνα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και αμέσως θα αρχίσει η πληρωμή.

Δύσκολα θα δοθεί η… δεύτερη ευκαιρία

Έως εκείνη την ημέρα η πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/powerpass θα είναι ανοιχτή και θα υποδέχεται αιτήσεις από όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Όποιος κάνει όμως λάθος… χάθηκε καθώς οι πληροφορίες λένε ότι είναι δύσκολο έως… απίθανο όχι μόνον να δοθεί παράταση στην διαδικασία, αλλά και η ευκαιρία για «διορθωτική» δήλωση.

Έτσι οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή της αίτησης τόσο όσον αφορά στον αριθμό της παροχής και τη διεύθυνση όσο και κατά την πληκτρολόγηση του iban και όχι μόνον…

Τι πρέπει να προσέξετε στην αίτηση

  • Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι η επιστροφή χρημάτων αφορά μόνο στην πρώτη κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες οι καταναλωτές δεν θα λάβουν επιδότηση.
  • Οι φοιτητές θα το λάβουν εφόσον δηλώσουν ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν.
  • Όσοι άλλαξαν σπίτι μετά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων πέρσι, τότε όταν κάνουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία για την νέα πρώτη κατοικία τους.
  • Εκείνοι που δεν έχουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά τους θα πρέπει να ξέρουν ότι για να δοθεί η αποζημίωση θα πρέπει να πιστοποιείται η πρώτη κατοικία από το Ε1.
  • Το φορολογητέο εισόδημα ενδεχομένως να «παγιδέψει» ορισμένους δικαιούχους. Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν μπορούν να κάνουν αίτηση.

Ποιοι πρέπει να περάσουν από το ηλεκτρονικό γκισέ της Εφορίας

Και φυσικά δεν λείπουν και εκείνες οι περιπτώσεις που θα πρέπει πριν υποβάλουν την αίτηση για το Power Pass να περάσουν από το… ηλεκτρονικό γκισέ της Εφορίας. Αυτό αφορά σε όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς που έχουν παιδιά τα  οποία σπουδάζουν σε άλλη πόλη και καταβάλλουν ενοίκιο για τη φοιτητική κατοικία αλλά  και φορολογούμενους  που έχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους.

Κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να δουν άμεσα την φορολογική τους εικόνα, καθώς:

  • θα μπορούν να δουν τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.) σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης.
  • συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί. Οι φορολογούμενοι  θα πρέπει να δώσουν στην ΑΑΔΕ  τα στοιχεία επικοινωνίας τους πριν από την υποβολή της δήλωσης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.