Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Τι να προσέξετε κατά την αγορά και παραλαβή – Όλες οι λεπτομέρειες για το επίδομα

Της Εύης Κατσώλη

Αρχίζει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για πολλά νοικοκυριά προκειμένου να σπεύσουν να το προμηθευτούν. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκκινεί από το σημείο όπου βρισκόταν τον Απρίλιο – Μάιο, δηλ. κοντά στα 0,80 έως 0,85 ευρώ, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξεως του 25% -27% σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν στο 1 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις και πάνω από 1 ευρώ. Η φθηνή τιμή σε συνδυασμό με το επίδομα θέρμανσης το οποίο αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους, νωρίτερα και σε περισσότερους δικαιούχους (το συνολικό ύψος του θα ανέλθει στα 84 εκατ. ευρώ) αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τα νοικοκυριά ώστε να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν τώρα το πετρέλαιο θέρμανσης. Τι πρέπει όμως, να προσέξουν οι καταναλωτές; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στο enikos.gr εφιστά την προσοχή στα εξής:

– ο καταναλωτής δεν πρέπει να έχει μόνο ως κίνητρό του την τιμή γιατί μπορεί να πέσει θύμα επιτηδείων που πωλούν νοθευμένο πετρέλαιο. Μάλιστα, όπου διαπιστώσει ότι υπάρχει τιμή πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς θα πρέπει να αποφύγει να αγοράσει από εκεί γιατί είναι πιο πιθανά τα φαινόμενα νοθείας και κακής ποιότητας πετρελαίου και
– πρέπει να επιλέξει έναν πρατηριούχο της απολύτου εμπιστοσύνης του για να τον εξυπηρετήσει.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης επισημαίνει στο enikos.gr με τη σειρά του ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να δίνουν έμφαση μόνο στη φθηνή τιμή και τονίζει ότι πρέπει να προσέχουν τα εξής:
– να βλέπουν το χρώμα που έχει το πετρέλαιο που τους διατίθεται
– να μετρούν τις δεξαμενές προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τη χωρητικότητά τους
– να λαμβάνουν τις αποδείξεις και τα τιμολόγια όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία παραλαβής.
Και οι δύο θεωρούν πάντως ότι οι παραγγελίες θα είναι περιορισμένες αυτή την περίοδο καθώς πολλοί διαθέτουν γεμάτες δεξαμενές από την προηγούμενη άνοιξη επειδή επιτράπηκε η αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέχρι τον Μάιο.


Επίδομα θέρμανσης
Κονδύλι 84 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους για το επίδομα θέρμανσης, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιδότησης όχι μόνο της αγοράς πετρελαίου, αλλά και άλλων πηγών θέρμανσης, όπως το φυσικό αέριο ή το υγραέριο. Βέβαια, ως προς αυτό, ο κ. Κιούσης τονίζει ότι το επίδομα θα πρέπει να δίνεται μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό επειδή το φυσικό αέριο δεν είναι φορολογημένο όσο το πετρέλαιο και δημιουργεί ένα είδους αθέμιτο ανταγωνισμό προς το πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι όσοι επιλέγουν τη θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα, αυτοί θα μείνουν εκτός επιδόματος, καθώς ισχύει ούτως ή άλλως το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος. Επίσης για τη θέρμανση με ξύλα ή πέλετ θα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα “ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος”. Δηλ. θα μείνουν εκτός όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.) αλλά θα ενισχύονται κανονικά όσοι βρίσκονται σε ορεινές και αγροτικές περιοχές.
Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί προκαταβολικά στους δικαιούχους και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα γίνει ο έλεγχος των παραστατικών και των στοιχείων που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα νοικοκυριά.

Τα ποσά
Σύμφωνα με όσα ισχύουν έως τώρα, χορηγείται επίδομα 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στη Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη Ζώνη Β, 110 ευρώ στη Ζώνη Γ και 80 ευρώ στη Ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ωστόσο, το επίδομα δεν θα υπερβαίνει τα 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φτάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.
Οι γεωγραφικές ζώνες προσδιορίζονται ως εξής:
Ζώνη Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
Ζώνη Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
Ζώνη Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
Ζώνη Δ: Νομοί Αργολίδος, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και Νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.


Exit mobile version