Πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα με την κατανάλωση την ημέρα ή τη νύχτα

ρεύμα

Το πώς  μπορούν οι καταναλωτές να επηρεάσουν τις τιμές ρεύματος που ανακοινώνουν οι εταιρείες για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Ευάγγελος Πάνος μιλώντας στο OPEN.

«Τις ώρες της ημέρας που έχουμε χαμηλότερη τιμή στο ρεύμα είναι οι μεσημεριανές που μπαίνουν και βοηθάνε στην παραγωγή οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τις βραδινές ώρες  μεταξύ 8μμ με 10μμ παρατηρείται ότι έχουμε την υψηλότερη τιμή χονδρεμπορικής» σημείωσε ο κ. Ευάγγελος Πάνος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, η κατώτατη τιμή του ρεύματος που σημειώνεται κυρίως τα μεσημέρια είναι στα 95 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ η υψηλότερη τιμή που καταγράφεται  τις νυχτερινές ώρες σκαρφαλώνει στα 478 ευρώ. «Ένα μικρό κλιματιστικό της τάξεως των 9000 BTU με καλή ενεργειακή κλάση για χρήση περίπου 8 ώρες  την ημέρα θα έχει μια χρέωση περίπου στα 0,70 ευρώ με 0,90 ευρώ » είπε μεταξύ άλλων ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Ρεύμα: Πού βρίσκεται σήμερα η τιμή του

Πτωτικά κινείται σήμερα η τιμή της χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας Όπως μεταδίδει το euenergy.live η τιμή χονδρικής ρεύματος στη χώρα μας καταγράφει μια πτώση τάξεως του 23% καθώς διαμορφώνεται στα  114.39 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 147.94 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.

 Αξιοσημείωτο είναι δε πως παρόλο που η τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα σημειώνει σήμερα πτώση είναι η πιο δεύτερη πιο ακριβή στην ΕΕ . Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας, την ακριβότερη τιμή ρεύματος την έχει Ουκρανία (6663.91 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και μετά ακολουθεί η χώρα μας. Ωστόσο τη χαμηλότερη τιμή ρεύματος  στην ΕΕ καταγράφει η Σουηδία (με 19.75 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Σημειώνεται δε πως μετά  την 1η Αυγούστου αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις κρατικές επιδοτήσεις για τα κυμαινόμενα τιμολόγια (δηλαδή πράσινα και τα κίτρινα) του επόμενου μήνα.  Το κονδύλι που προβλέπεται για να εξισορροπήσει η αγορά είναι περίπου στα 80 εκατ. ευρώ με 100 εκατ. ευρώ  και εκτιμάται πως θα   καλυφθεί από το έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο.

Η ανακοίνωση ενεργειακού παρόχου 

Ενεργειακός πάροχος απορροφά όλη την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου.  Ο πάροχος αυτός ανακοίνωσε  τελική τιμή ρεύματος μετά από έκπτωση 159,9 ευρώ ενώ η προβλεπόμενη τιμή βάσει  χονδρικής Αγοράς πριν από έκπτωση ήταν στα 260, 8 ευρώ . Το παράδειγμα του εν λόγου παρόχου αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες του κλάδου

 

 

 

Exit mobile version