Πρακτική άσκηση σπουδαστών με αμοιβή μέσω ΔΥΠΑ – Με τι ποσό επιδοτούνται οι εργοδότες

ΔΥΠΑ

Χιλιάδες θέσεις για σπουδαστές οι οποίοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική άσκησή τους και ταυτόχρονα θα λαμβάνουν και την σχετική αμοιβή, «ανοίγουν» μέσω ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ που «τρέχει» αυτή την περίοδο. Το εν λόγω πρόγραμμα, επιτρέπει σε κάθε μορφής επιχείρηση (ΕΠΕ, ΟΕ, ΙΚΕ & Α.Ε) να προσλάβει σπουδαστές και να επιδοτηθεί για το ήμισυ του μισθού που θα τους καταβάλλει.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνο που απαιτείται βέβαια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη, είναι ο σπουδαστής να βρίσκεται στο τέλος του θεωρητικού μέρους των σπουδών του και να έχει τις προϋποθέσεις να πραγματοποιήσει την εξάμηνη πρακτική άσκηση για την απόκτηση του πτυχίου του.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Συγκεκριμένα και βάσει σχετικής ανακοίνωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) «δίνεται το κίνητρο σε επιχειρήσεις, Φορείς Κ.Α.Λ.Ο και γενικά στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, τις οποιεσδήποτε εμπορικές Τράπεζες που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο και στους Φορείς, Οργανισμούς ή Υπηρεσίες που δεν υπάγονται στο Δημόσιο Τομέα σύμφωνα με το Μητρώο Υπηρεσιών & Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης όπως ισχύει κάθε φορά, να δέχονται σπουδαστές για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης τους, (ώστε να διευκολύνονται στη διαδικασία άσκησης απαραίτητης για την απόκτηση του πτυχίου τους)».

Οι ανωτέρω δυνητικά δικαιούχοι θα απευθύνονται στις Υπηρεσίες ΚΠΑ2 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) όπου ανήκει η επιχείρηση ή το υποκατάστημα της επιχείρησης όπου θα ασκηθεί ο πρακτικά ασκούμενος. Τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι πρωτότυπα και τα υποβάλλουν μέχρι έξι (6) μήνες μετά τη λήξη της Πρακτικής Άσκησης του/της σπουδαστή.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι δυνητικά δικαιούχοι στα ΚΠΑ2 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) όπου ανήκει η επιχείρηση ή το υποκατάστημα της επιχείρησης στο οποίο θα ασκηθεί ο σπουδαστής προκειμένου να καταβληθεί μετά από σχετικό διοικητικό έλεγχο η επιχορήγηση είναι τα εξής:

Ποιο είναι το ποσό επιχορήγησης

Οι επιχειρήσεις ή οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε μήνα στον σπουδαστή το 80% του κατώτατου νομοθετημένου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κάθε φορά.

Κατόπιν οι δικαιούχοι (επιχειρήσεις) επιχορηγούνται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) το 50% του συνολικού ποσού που κατέβαλαν.

Από 1.4.2024 σύμφωνα με την με αριθμ. 25058/2024 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1974/Β/29-03-2024) Καθορισμός κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, το νέο θεσμοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται στο ποσό των 37,07 ευρώ ανεξαρτήτου ηλικίας”

ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ (ΕΡΓΑΤΗΣ) : 37,07 ευρώ
          ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ (ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ) : 830,00 ευρώ
          37,07×80%=29,66 ευρώ
          29,66×50%=14,83 ευρώ
          ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ 1/4/2024.

Δεν εντάσσονται και δεν επιχορηγούνται επιχειρήσεις ή εργοδότες του Ιδιωτικού Τομέα, Τράπεζες και Φορείς, Οργανισμοί οι οποίοι έχουν δεχθεί ασκούμενους που επιχορηγούνται από οποιοδήποτε Εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν εντάσσονται επιχειρήσεις ή εργοδότες του Ιδιωτικού Τομέα, κλπ για ασκούμενους οι όποιοι έχουν απασχοληθεί σε αυτές κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Δεν εντάσσονται Φορείς και Οργανισμοί σύμφωνα με το Μητρώο Υπηρεσιών & Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης είναι εντός του Δημοσίου Τομέα. Στην περίπτωση αυτή οι σπουδαστές που ασκούνται πρακτικά σε Υπηρεσίες του Δημοσίου αμείβονται με το ποσό των 176,08 Ευρώ από τον προϋπολογισμό του εκάστοτε Φορέα και η Δ.ΥΠ.Α. δεν καταβάλει καμία αποζημίωση

 

Exit mobile version