«Βροχή» οι αιτήσεις για το Power Pass: Όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2 ήδη τις υποβάλλουν ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνουν και εκείνοι με λήγοντα στο 3. Μέρα με την ημέρα θα «ανοίγει» η διαδικασία για όλους τους ΑΦΜ και έως τις 30 του μήνα -οπότε λήγει και η προθεσμία- όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν κάνει την αίτησή τους. Τι ισχύει όμως για κάποιες λίγο πιο… «περίπλοκες» περιπτώσεις, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς φοιτητών και ποιοι εξαιρούνται της ενίσχυσης;
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Από την στιγμή που η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρωθεί, τότε μέσα στο α’ 10ημερο του Ιουλίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους και τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Χιλιάδες είναι όμως εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν καν αίτηση και άρα δεν θα πάρουν και την αναδρομική αποζημίωση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος.
Ποιοι μένουν εκτός της επιδότησης
Ποιοι είναι όμως εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα στην υποβολή της αίτησης και δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση;
- Η επιδότηση αφορά μόνο στους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής και συνεπώς όσοι έχουν σταθερά τιμολόγια δεν επιδοτούνται.
- Δεν επιδοτούνται όσοι έχουν καθαρό οικογενειακό εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) που ξεπερνά τις 45.000 ευρώ
- Όσοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας (έστω ένας από τους 2 συζύγους)
- Οι λογαριασμοί ρεύματος που δεν αφορούν σε παροχή οικιακής χρήσης, με άλλα λόγια δεν επιδοτείται το ρεύμα στα επαγγελματικά ακίνητα.
- Δεν λαμβάνουν την ενίσχυση δευτερεύουσες κατοικίες.
- Δεν μπορεί να γίνει αίτηση και να εισπραχθεί αποζημίωση για τους κοινόχρηστους λογαριασμούς.
- Οι λογαριασμοί ρεύματος που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Ιουνίου ακόμα και εάν αυτοί αφορούσαν το διάστημα (1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022)
- Όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το έτος 2020
«Ειδικές» περιπτώσεις
Τι ισχύει όμως για κάποιες «ειδικές» περιπτώσεις;
- Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο ή περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.
- Εφόσον κάποια νοικοκυριά δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) τότε το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.
Τι ισχύει για τους φοιτητές
Η αίτηση για το Power Pass μπορεί να υποβληθεί από κάθε πρόσωπο που δηλώνει ότι ένας αριθμός παροχής αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία του. Έτσι, όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει από έναν/μία εκ των συζύγων, χωρίς να χρειάζεται κοινή ή διπλή αίτηση και από τα δύο πρόσωπα.
Για δηλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία εξαρτώμενων μελών η διαδικασία πρέπει να γίνει από το πρόσωπο που αναφέρεται ως κηδεμόνας.
Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να υποβάλετε μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, με άλλα λόγια θα χρειαστεί να ολοκληρώνετε την μία αίτηση για την κύρια κατοικία σας και κατόπιν να εκτελείτε και πάλι την ίδια διαδικασία, να κάνετε δηλαδή νέα αίτηση, για κάθε ένα από τα προστατευόμενα μέλη σας.
Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης
Η αίτηση υποβάλλεται στο vouchers.gov.gr/powerpass.
Αναλυτικά η διαδικασία:
- Εισέρχεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet και επιβεβαιώνετε ότι τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έτος γέννησης) που εμφανίζονται είναι σωστά.
- Επιλέγετε αν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για εσάς ή για προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας.
- Στην οθόνη εμφανίζονται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας ανά μήνα (διεύθυνση και αριθμός παροχής). Τα στοιχεία αυτά μπορείτε:
- είτε να τα επιβεβαιώσετε,
- είτε να τα τροποποιήσετε μέσω της πλατφόρμας Δήλωσης Κύριας Κατοικίας για Powerpass (εδώ), η οποία έχει υλοποιηθεί από την ΑΑΔΕ (περισσότερες λεπτομέρειες στη σχετική ερώτηση).
- είτε να τα επιβεβαιώσετε,
- Στην ίδια σελίδα εμφανίζονται και τα πεδία ώστε να συμπληρώσετε το κινητό, το e-mail σας, το IBANκαι το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος όπου τηρείται ο τραπεζικός σας λογαριασμός, στο οποίο πρέπει απαραίτητα να είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Εφόσον δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κινητό και email τρίτου προσώπου, στο οποίο θα λαμβάνετε τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις.
- Πατώντας «Υποβολή», ολοκληρώνετε τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης.