Πού θα χτιστούν 5.000 σπίτια για νέους – Ποια είναι τα “φιλέτα” και πότε θα αρχίσουν οι εργασίες

ακίνητα

Χαμηλό ενοίκιο θα μπορούν να πληρώνουν στο πλαίσιο του μοντέλου “κοινωνικής αντιπαροχής” νέοι πολίτες και ζευγάρια ηλικίας 25 ετών και 39 ετών για να διαμένουν σε σπίτια και διαμερίσματα. Με την πάροδο του χρόνου θα μπορούν οι παραπάνω να αγοράσουν αυτά τα σπίτια σε χαμηλή τιμή που θα ενσωματώνει τα ενοίκια που κατέβαλαν.

Οι περιοχές

Τα οικόπεδα όπου θα χτιστούν οι σύγχρονες κατοικίες ανήκουν στη ΔΥΠΑ και προέρχονται από τα αδόμητα ακίνητα που κληρονόμησε ο πρώην ΟΑΕΔ μετά την κατάργηση του Οργανισμού  Εργατικής Κατοικίας. Ο χάρτης με τα οικόπεδα όπου θα αναγερθούν τα σπίτια για τη στέγαση νέων και ζευγαριών έως 39 ετών περιλαμβάνει ακίνητα -φιλέτα στην Αττική που βρίσκονται στην Κηφισιά, την Παιανία, το Μαρούσι αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” περιλαμβάνει 16 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 157.187 τετραγωνικών μέτρων ή 157,2 στρεμμάτων. Τα σπίτια θα δοθούν μέσα από το στεγαστικό πρόγραμμα “Σπίτι μου” που ψήφισε η ΝΔ με το 5006/2022 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τις διατάξεις του νόμου επανέρχεται η στεγαστική πολιτική -που είχε εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια και αυτή τη φορά δίδεται έμφαση στους νέους από 25 έως 39 ετών.

Τα προγράμματα

Ο νόμος για τα σπίτια σε νέους περιλαμβάνει 4 διαφορετικά προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται και είναι τα εξής:

Πότε θα τρέξει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ανέγερσης σπιτιών με “κοινωνική αντιπαροχή” είναι έτοιμο να τρέξει από τη ΔΥΠΑ μέσα στο 2023 καθώς τα οικόπεδα που έχουν επιλεγεί για να αναγερθούν οι σύγχρονες κατοικίες για νέους είναι όλα εντός σχεδίου και με οικοδομική άδεια. Μένει να καθοριστούν οι όροι του διαγωνισμού για τις κατασκευαστικές εταιρείες  που θα αναλάβουν το κόστος ανέγερσής  και οι όροι για την εκμετάλλευση μέρους των ακινήτων. Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών. Στην πράξη “κοινωνική αντιπαροχή” εξασφαλίζει την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προς το όφελος της κοινωνίας μέσω της ανέγερσης και διάθεσης  φθηνής στέγης για νέους και νέες.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν και άλλα εντός σχεδίου οικόπεδα εκτός από τα πρώτα 16 από τα οποία θα ξεκινήσει η “κοινωνική αντιπαροχή” ώστε με την εξέλιξη του προγράμματος να αυξηθεί και το “στεγαστικό απόθεμα” για τους νέους. Για τα 16 οικόπεδα η ΔΥΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης των πολεοδομικών χαρακτηριστικών τους, όπως είναι οι όροι δόμησης και χρήσης γης ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση τους σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο δυνατό. Εκτιμάται ότι  οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου 2023  με στόχο τα πρώτα σπίτια να δοθούν στο τέλος του έτους ή αρχές του 2024.

Το νέο μοντέλο 

Αρμόδια στελέχη της ΔΥΠΑ αναφέρουν στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” πως δεν θέλουν το νέο μοντέλο στεγαστικής πολιτικής να περιέχει στοιχεία και παθογένειες του πρώην ΟΕΚ όπως ήταν η κατασκευή μεγάλων συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών που συχνά καθυστερούσαν και κόστιζαν πολύ περισσότερο από τον αρχικό  τους προϋπολογισμό.

Αντίθετα ο στόχος είναι ιδιώτες ανάδοχοι να χτίσουν με δικά τους έξοδα κατοικίες και να τις εκμεταλλευτούν μεν αλλά ένα μεγάλο ποσοστό 30% -60% να διατίθεται σε νέους  με χαμηλό μίσθωμα ενώ θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης  για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent-to -own) .

Exit mobile version