Quantcast
Πόσο φουσκώνει ο λογαριασμός ρεύματος - Τι θα πληρώσουμε μετά την επιδότηση και τις εκπτώσεις - enikonomia.gr
share

Πόσο φουσκώνει ο λογαριασμός ρεύματος – Τι θα πληρώσουμε μετά την επιδότηση και τις εκπτώσεις

δημοσιεύτηκε:

Τους πρώτους “φουσκωμένους” λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ήδη λάβει στα email τους ή στα χρηματοκιβώτια εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Πρόκειται για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς με τις χρεώσεις προμήθειας ενέργειας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για την τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος από τις 8 Ιουνίου έως τις 10 Οκτωβρίου. Οι αυξήσεις σε σχέση με την περσινή περίοδο περιορίζονται στο 13% χάρη στην επιδότηση που αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση και για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι στα 9 ευρώ ανά λογαριασμό για τις πρώτες 300 Kwh κατανάλωσης.
Η εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ ” παρουσιάζει σήμερα δύο τέτοιους λογαριασμούς, ο ένας με τετραμηνιαία κατανάλωση 1.676 kWh και ο άλλος με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση 405 kWh. Στον πρώτο η επιβάρυνση θα ήταν 32% χωρίς την επιδότηση και τις επιπλέον εκπτώσεις του προμηθευτή και στον δεύτερο θα ανερχόταν στο 26%.
Οι λογαριασμοί ανήκουν στη ΔΕΗ, η οποία μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων στους πελάτες της.
Όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνουν και την επιδότηση της πολιτείας, η οποία εμφανίζεται με τη μορφή «πίστωσης ΤΕΜ – Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης».
Σημειώνεται ότι η κρατική ενίσχυση χορηγείται σε όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από τον προμηθευτή τους και είναι για τον μήνα Σεπτέμβριο στα 9 ευρώ και για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα είναι στα 18 ευρώ κάθε μήνα. Οι αυξήσεις στα έντυπα των λογαριασμών, που αποδίδονται στην άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αποτυπώνονται με τη μορφή «Ρήτρα Αναπροσαρμογής».

Τα δύο παραδείγματα

Η εφημερίδα παραθέτει αναλυτικά τις εξής δύο περιπτώσεις:


1. Στο πρώτο παράδειγμα το νοικοκυριό έχει τετραμηνιαία κατανάλωση ρεύματος 1.676 kWh (8/6-6/10).

Το συνολικό ποσό του λογαριασμού μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και την επιδότηση της πολιτείας (ξεκίνησε η εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου) και τις επιπλέον εκπτώσεις της ΔΕΗ είναι στα 285 ευρώ. Στο σύνολο περιλαμβάνονται και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ έχει αφαιρεθεί «έναντι» ποσό 120 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή η αύξηση, είναι 81,51 ευρώ το τετράμηνο. Το ποσό της επιβάρυνσης αρχίζει να μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρούνται 28,87 ευρώ που είναι η «έκπτωση ενέργειας» της ΔΕΗ, 8,69 ευρώ που είναι η επιπλέον επιδότηση της εταιρείας για τις κιλοβατώρες άνω των 300 μηνιαίως και 10,8 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στην ενίσχυση της πολιτείας.
Ο ίδιος λογαριασμός με αντίστοιχη κατανάλωση ήταν πριν από την αύξηση και πριν από την επιδότηση και τις εκπτώσεις στα 252,12 ευρώ. Άρα η επιβάρυνση είναι σχεδόν 13% ή 32,88 ευρώ στο τετράμηνο (ήτοι 8,22 ευρώ τον μήνα). Αν ο τωρινός λογαριασμός δεν είχε την επιδότηση και τις εκπτώσεις αλλά περιελάβανε μόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα ήταν στα 333,63 ευρώ. Δηλαδή η αύξηση θα εκτοξευόταν στο 32% ή 81,51 ευρώ στο τετράμηνο (ήτοι 20,37 ευρώ τον μήνα).

2. Το δεύτερο παράδειγμα αφορά νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση πολύ χαμηλή, στις 405 kWh (8/6-6/10).
Το συνολικό ποσό που πληρώνει μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και την επιδότηση της πολιτείας και τις επιπλέον εκπτώσεις της ΔΕΗ είναι στα 88 ευρώ. Στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ενώ έχει αφαιρεθεί και το «έναντι» ποσό ύψους 32,09 ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός εκτός από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ύψους 19,83 ευρώ επιβαρύνεται και με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα 0,79 ευρώ.
Το νοικοκυριό του παραδείγματος πλήρωνε χωρίς τη ρήτρα, τις επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις 77,51 ευρώ. Άρα η επιβάρυνση είναι περίπου 13% ή 10,49 ευρώ (ήτοι 2,6 ευρώ τον μήνα). Αν ο τωρινός λογαριασμός δεν περιελάβανε την επιδότηση και τις εκπτώσεις αλλά είχε μόνο τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα εκτοξευόταν στα 98,13 ευρώ. Δηλαδή η αύξηση θα ήταν της τάξης του 26% ή 20,62 ευρώ το τετράμηνο (περίπου 5 ευρώ τον μήνα).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.