Πόσες ημέρες αδείας καλοκαιριού δικαιούστε – Ποιοι εργαζόμενοι έχουν προτεραιότητα

διακοπές

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών των εργαζομένων, το διάστημα όμως απουσίαςδεν είναι το ίδιο για όλους.

Για να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των ημερών αδείας λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία αναλόγως εάν αυτή έχει γίνει στον ίδιο ή σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Ένα ακόμη στοιχείο που οφείλει να γνωρίζει κάθε υπάλληλος, είναι το ποια περίοδο έχει δικαίωμα να αιτηθεί και να λάβει την άδεια και τι δικαιώματα έχει εάν είναι γονέας ανήλικου τέκνου ή ΑμεΑ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

 «Προτεραιότητα» σε όσους έχουν παιδιά

Οι εργοδότες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους, που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών (φυσικά ή υιοθετημένα) και παιδιά άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται κατά τον προγραμματισμό του χρόνου χορήγησης των ετήσιων αδειών απουσίας του προσωπικού τους να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών.

Ο εργοδότης υποχρεούται μέχρι την 31/03 του επόμενου ημερολογιακού έτους (άρθρο 61 Ν. 4808/2021), να χορηγήσει τμηματικά την ετήσια κανονική άδεια με αποδοχές, η οποία αναλογεί στο χρόνο απασχόλησης του στην υπόχρεη επιχείρηση.

Η χορήγηση της ετήσιας άδειας με αποδοχές των εργαζομένων υπολογίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος.

Πώς υπολογίζεται η ετήσια άδεια με βάση τα έτη απασχόλησης

Ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία χρόνου ετήσιας άδειας από την έναρξη της απασχόλησής του σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σύστημα εργασίας του (πενθήμερο ή εξαήμερο), χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσει συγκεκριμένο διάστημα προϋπηρεσίας στον εργοδότη του.

Συγκεκριμένα,

Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται οι Κυριακές, οι επίσημες αργίες, οι κατ’ έθιμον αργίες, οι ημέρες ασθένειας και οι ειδικές άδειες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις εάν συμπέσουν με αυτήν (πχ άδεια γάμου, άδεια γέννησης τέκνου, άδεια μητρότητας).

Exit mobile version