POS: Σε εξέλιξη το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων – Ποιες αλλαγές έρχονται στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ

επιδόματα

Μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει 400.000 επιχειρήσεις να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές τους με τα συστήματα πληρωμών μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών (POS).

Όπως προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ θα πρέπει να αναβαθμίσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου τις ταμειακές μηχανές τους, ενώ για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ ορίζεται η 31η Ιουλίου. Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι υφιστάμενες εν λειτουργία ΦΤΜ και ΑΔΗΜΕ θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου να μεταδίδουν σε αυτό το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Τι αλλάζει στις πληρωμές των επιδομάτων

Ο τρόπος καταβολής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ στους δικαιούχους αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα.

Δηλαδή όλα τα επιδόματα και οι παροχές του ΟΠΕΚΑ (όπως επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το επίδομα αναδοχής, Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, το επίδομα στέγασης/ενοικίου, το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες) αλλά και όλα τα επιδόματα της ΔΥΠΑ  (όπως το επίδομα ανεργίας, το Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, το Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, το επίδομα επίσχεσης, το Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες, το Ειδικό εποχικό βοήθημα, το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη, και το επίδομα διαθεσιμότητας) αναμένεται να καταβάλλονται μέσω προπληρωμένων καρτών για το μεγαλύτερο μέρος του χρηματικού ποσού στους δικαιούχους . Ωστόσο αυτό δεν θα ισχύσει για τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο μέσω POS, μέσω e-banking κ.κπ

Υπενθυμίζεται δε πως στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη συμπεριλαμβάνεται η σύσταση για την διεύρυνση της χρήσης της προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και σε άλλα προνοιακά επιδόματα. « Η πλειονότητα των κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρώνονται μέσω προπληρωμένων καρτών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό έγγραφο δεσμεύσεων που έχει ενσωματωθεί στο εγκεκριμένο από την Ε.Ε. πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Τι ισχύει σήμερα 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας στον δικαιούχο και αυτός με τη σειρά του μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Ενώ τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό  λογαριασμό του δικαιούχου.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version