Quantcast
Πώς γλιτώνουν φόρους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μισθώνουν σε ξένους - enikonomia.gr
share

Πώς γλιτώνουν φόρους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μισθώνουν σε ξένους

δημοσιεύτηκε:

«Φρένο» στις σημαντικές απώλειες εσόδων από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που καταγράφεται στον κλάδο των ενοικιάσεων επιπλωμένων κατοικιών σε τουρίστες, επιχειρούν να βάλουν οι ρυθμίσεις που δρομολογεί το υπ. Οικονομικών, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως η Airbnb και η Homeaway.

Οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν εκτιναχθεί ιδίως κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, όταν και απελευθερώθηκε η σχετική δραστηριότητα, καθώς επιτράπηκε η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, χωρίς να είναι απαραίτητη η προμήθεια σχετικού σήματος από τον ΕΟΤ.

Παράλληλα, όμως, με τη μεγάλη αύξηση των καταχωρίσεων επιπλωμένων κατοικιών προς ενοικίαση (μόνο μέσω της Airbnb διατίθενται πάνω από 30.000 ακίνητα πανελλαδικά), υπολογίζεται ότι αυξήθηκε και η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με μεσίτες που παρακολουθούν τη συγκεκριμένη αγορά, μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε τουρίστες, «ξεχνούν» να δηλώσουν τις σχετικές συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε μίσθωση πρέπει να καταχωρίζεται υποχρεωτικά στο Taxis. Οταν όμως ο μισθωτής είναι κάποιος ξένος υπήκοος, ο οποίος δεν πρόκειται να δηλώσει τη σχετική δαπάνη στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει με τη σειρά της η εφορία να προβεί σε διασταυρώσεις, είναι πολύ ευκολότερο για τον ιδιοκτήτη να δηλώσει π.χ. μόνο μία ή δύο μισθώσεις από τις 30 που μπορεί να πραγματοποιήσει σε ένα ημερολογιακό έτος.

Επίσης, συχνά οι ιδιοκτήτες δημιουργούν μια ομάδα τακτικών πελατών/επισκεπτών της Αθήνας, με τους οποίους συνεργάζονται σε ετήσια βάση και προχωρούν σε απευθείας συνεννοήσεις, εισπράττοντας τα σχετικά ενοίκια «χέρι με χέρι». Το δέλεαρ είναι η χαμηλότερη τιμή ενοικίασης, καθώς παρακάμπτονται τόσο η προμήθεια προς την Airbnb, η οποία παρακρατά 7% από τον ενοικιαστή και 3% από τον ιδιοκτήτη, όσο και η ίδια η εφορία. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει κατ’ αρχάς την εγγραφή όλων των ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε ένα ειδικό μητρώο και η σύνδεση του κάθε καταλύματος με έναν Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου.

Ο κωδικός αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη σε κάθε αγγελία που θα αναρτά στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Αν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί και διαπιστωθεί η σχετική παράβαση, προβλέπεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Επίσης, επιβάλλεται φόρος βραχυχρόνιας μίσθωσης της τάξεως του 5% της αξίας της κάθε διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται από τη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι γνωστή στις Αρχές η κάθε συναλλαγή, ώστε στη συνέχεια να γίνονται και οι σχετικές διασταυρώσεις με το μητρώο των εγγεγραμμένων ακινήτων και να διαπιστώνονται τυχόν παραβάσεις. Από την άλλη πλευρά, σημείο τριβής ενδέχεται να αποτελέσουν πρόσθετοι περιορισμοί που επιχειρούνται, όπως το γεγονός ότι τέτοιες μισθώσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 90 ημέρες ετησίως (και 40 ημέρες σε περιπτώσεις ορισμένων νησιών), ή γιατί απαγορεύεται να εκμισθώνονται περισσότερες από δύο κατοικίες ανά ιδιοκτήτη.

Αλλωστε, σήμερα, στην περιοχή της Αθήνας το 43% των καταχωρίσεων στην Airbnb είναι πολλαπλές, δηλαδή ένας ιδιοκτήτης που καταχωρίζει πολλά διαφορετικά διαμερίσματα. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των ακινήτων, αρκετοί ήταν εκείνοι που επένδυσαν τους τελευταίους μήνες στην κτηματαγορά, αγοράζοντας παλιά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να τα μισθώνουν μέσω του Διαδικτύου σε τουρίστες.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.