Πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος: Νέες διευκρινίσεις από το ΥΠΕΝ-Έρχεται πλατφόρμα για την μεταπήδηση του καταναλωτή από τον έναν πάροχο στον άλλο

ρεύμα

Στα σκαριά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται η δημιουργία της  πλατφόρμας, gov.gr  μέσω της οποίας οποίας ο καταναλωτής του ρεύματος θα μπορεί να μεταπηδήσει από τον έναν πάροχο στον άλλο. «Έχουμε ετοιμάσει με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μια πλατφόρμα που θα είναι άμεσα διαθέσιμη μέσα στον Σεπτέμβριο η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή μέσω του gov.gr να κάνει άμεσα μεταφορά από τον έναν προμηθευτή στον άλλο. Νομίζω πως την πλατφόρμα αυτή θα την έχουμε έτοιμη την άλλη εβδομάδα » όπως γνωστοποίησε σήμερα Γενικός γραμματέας του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης μιλώντας στο Action 24.  Μέσω του gov.gr ο νέος πάροχος θα ενημερώνεται για το προφίλ του καταναλωτή ρεύματος από τον προηγούμενο, είπε  και συμπλήρωσε πως η όλη διαδικασία θα γίνεται με την ψηφιακή υπογραφή.

Για τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

Επίσης εξήγησε και ποια θα είναι η διαδικασία για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών στους καταναλωτές προκειμένου να ενταχθούν στο πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος. 

Η σχετική διαδικασία θα γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ, σημείωσε και διευκρίνισε πως ο Διαχειριστής θα εγκαταστήσει τους έξυπνες μετρητές σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος της χώρας. «Επειδή όμως έχουμε 7 εκατ. ρολόγια και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών έχει καθυστερήσει λόγω των διαγωνισμών, αυτό θα γίνει σταδιακά. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει άμεσα την τεχνική δυνατότητα να βάλει 7 εκατ. μετρητές στα ρολόγια των καταναλωτών. Έτσι πηγαίνει με σειρά καταναλωτών. Δηλαδή υπάρχουν 7 κατηγορίες  κατανάλωσης ενέργειας με τη σειρά της ποσότητάς: Οι επιχειρήσεις οι ενεργοβόρες είναι μέχρι το 4 από το 3 και μετά μπαίνουν και οι οικιακοί καταναλωτές.  Όλη η σειρά από το “7 μέχρι το 4” θα έχει καλυφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με έξυπνες μετρητές.

.Ουσιαστικά αυτό θα αφορά όλους τους επαγγελματικούς λογαριασμούς ρεύματος, δηλαδή τους εταιρικούς και αρκετά ρολόγια που έχουν μεγάλη κατανάλωση και είναι στο 3» είπε. Γίνεται μια προσπάθεια να εγκατασταθούν 650 χιλιάδες έξυπνοι μετρητές μέχρι τέλος του χρόνου στους καταναλωτές, υπογράμμισε.

Επίσης επεσήμανε πως για να ενταχθεί κάποιος καταναλωτής το πορτοκαλί τιμολόγιο δεν φτάνει μόνο να έχει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του. «Υπάρχει και η τεχνική δυσκολία  που είναι ο έξυπνος μετρητής. Το άλλο είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να έχει στην πλατφόρμα του όλες εκείνες τις δυνατότητες που δίνει στον πάροχο… τις πληροφορίες εκείνες με τις οποίες μπορούν να ελέγχουν ο καταναλωτής και ο πάροχος την κατανάλωση ρεύματος αλλά  και την τιμή» τόνισε. Σημείωσε δε πως εκτός από τον έξυπνο μετρητή θα υπάρχει μια πλατφόρμα που θα ενημερώνει τον καταναλωτή για το ρεύμα που έκαψε.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν με την έναρξη των πορτοκαλί τιμολογίων θα είναι έτοιμη και η σχετική πλατφόρμα.  Δεν θα συμβεί αυτό επειδή υπάρχει μια σειρά ενεργειών για να γίνει αυτό, απάντησε .Πρώτα θα πρέπει η ΡΑΕ να φτιάξει το θεσμικό πλαίσιο δηλαδή να δίνει τις υποχρεώσεις που έχουν οι πάροχοι. «Αυτό θα είναι έτοιμο μέχρι  τις 31/11. Μετά εμείς θα φτιάξουμε μια υπουργική απόφαση που θα θεσπίζει αυτές τις υποχρεώσεις .Έχουμε όμως και τις τεχνικές δυσκολίες της πλατφόρμας. Και δυστυχώς 2 με 3 εταιρείες πληροφορικής φτιάχνουν τέτοιου είδους πλατφόρμες »  σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και μίλησε για τα χαρακτηριστικά που θα έχουν τα πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος.  «Οι πάροχοι μπορούν να δίνουν διαφορετικές ζώνες τιμολόγησης σύμφωνα με τις δικές τους εμπορικές πολιτικές βάζοντας άλλες ζώνες φθηνότερες ή άλλες ζώνες πιο ακριβές. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές που έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν τα φορτία τους μπορούν να πηγαίνουν εκεί που τους συμφέρει. Αυτό είναι μια δυνατότητα που λέγεται demandred spronds  δηλαδή ζήτηση και ανταπόκριση . Και θα δίνεται η η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις  ή καταναλωτές να μετακινούν την κατανάλωση τους»  τόνισε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version