Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% – Τι να προσέξουμε φέτος με την υποβολή των δηλώσεων

Επιπλέον φόρο 22% θα κληθούν να πληρώσουν φέτος με την εκκαθάριση των δηλώσεών τους όσοι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την χρονιά που πέρασε ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους. Πάντως υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται της υποχρέωσης. Το τρέχον έτος οι φορολογούμενοι είναι επίσης αναγκασμένοι να «κυνηγούν» e-αποδείξεις με κάποιες από αυτές όμως να «μετρούν» ως έκπτωση φόρου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Φέτος οι φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να υποβληθούν νωρίς- νωρίς και έτσι οι υπόχρεοι πολύ σύντομα θα μάθουν εάν συγκέντρωσαν το ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που απαιτείται για να μην τους επιβληθεί «πέναλτι».

Αν και αυτό το μέτρο είχε «χαλαρώσει» το 2020 -λόγω της πανδημίας και των σκληρών περιοριστικών μέτρων που την συνόδευσαν- επανήλθε κανονικά με πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Έτσι, όσοι δεν κάλυψαν το 30% του ετησίου εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών θα κληθούν να καταβάλουν φέτος με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το 2021, επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Ποιοι εξαιρούνται από την συλλογή αποδείξεων

Η υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει επανέλθει σε πλήρη ισχύ, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2021 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν.

Από το μέτρο των e-αποδείξεων γλιτώνουν φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί άλλα και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Ειδικότερα από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

– Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

– Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

– Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.

– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

– Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι 6 μηνών).

– Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

– Οι φυλακισμένοι.

Αποδείξεις με φορολογικό κέρδος

Για φέτος πάντως –με την υποχρέωση αυτή ήδη να «τρέχει» για τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς- τα πράγματα διαφοροποιούνται σε κάποιο βαθμό. Και αυτό γιατί συγκεκριμένες κατηγορίες ηλεκτρονικών δαπανών θα «μετρούν» ως έκπτωση φόρου.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιήθηκε ήδη ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται, από φέτος έως το 2025, έκπτωση φόρου 30% σε όσους φορολογούμενους προβαίνουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές με ειδικές επαγγελματικές ομάδες οι οποίες ρέπουν στη φοροδιαφυγή, όπως δικηγόροι, αρχιτέκτονες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργολάβοι κηδειών και αποκλειστικές νοσοκόμες.

Από τον Ιανουάριο και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, ενώ ιατρικά έξοδα τα οποία θα εξοφλούνται με τον ίδιο τρόπο θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος.

Ποιες αποδείξεις δίνουν έξτρα μπόνους

Τα επαγγέλματα που δίνουν κίνητρα για τη συλλογή e-αποδείξεων είναι:

-δικηγόροι,

-αρχιτέκτονες,
-ιδιωτικοί ερευνητές,
-εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών,

-εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών,
-νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές,
-ξυλουργοί,
-συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων,
-επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών,
-γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων,
-οδηγοί ταξί,
-επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων,
-επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής,
-ψυκτικοί και επισκευαστές εγκαταστάσεων ψύξης,
-επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες,
-φωτογράφοι,
-εργολάβοι σκυροδέματος.


Exit mobile version