Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν τα πρόστιμα να «κουρεύονται» – Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Τη μονιμοποίηση της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται «διαγραφή» ακόμη και του 75% στα πρόστιμα που έχουν επιβάλει οι φορολογικές αρχές, σκέφτεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας: Η εν λόγω επιτροπή συστήθηκε το 2020 με στόχο την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων καθώς και τη ταχύτερη επίλυση των διαφορών. Είχε ημερομηνία λήξης, αλλά λειτουργεί μέχρι και σήμερα μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, αν και ο ρόλος της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί -για εκείνους που αμφισβητούν τις αποφάσεις των ελεγκτικών αρχών- η πολυετής αναμονή στα δικαστήρια, το αρμόδιο υπουργείο είναι αναγκασμένο να δίνει παρατάσεις στην επίλυση των υποθέσεων που εξετάζονται, ακριβώς λόγω «φόρτου εργασίας».

Μοιραία, λοιπόν, στο υπουργείο έχει ανάψει για τα καλά η «κουβέντα» αναγκαιότητας μονιμοποίησης της Επιτροπής. 

Ποιες υποθέσεις της Επιτροπής πήραν παράταση

Μόλις πρόσφατα άλλωστε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έδωσε και νέα παράταση για την επίλυση μιας σειράς υποθέσεων των φορολογουμένων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι υποθέσεις που είναι στα «χέρια» της, είναι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Φορολογικών Διαφορών.

Έτσι, δόθηκε παράταση:

Ανεξαρτήτως των ισχυρισμών που έχουν προβληθεί και εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, ενώπιον της Επιτροπής προβάλλονται μόνο οι παρακάτω αναφερόμενοι ισχυρισμοί:

Διευκολύνσεις στην εξόφληση προστίμων και φόρων

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογουμένων για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων και θα αποφασίζει αν αποδέχεται το σύνολο, μέρος αυτού ή απορρίπτει το αίτημα.

Παράλληλα, προτείνει στο φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο για τη διευθέτηση των διαφορών με διαγραφή, με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από το φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού.

Το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση από πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε:

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν καταβάλει τουλάχιστον το 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες, από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής όπως κι αν δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός παύει να υφίσταται.

Δηλαδή θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι πληρώθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης

Πριν από την υποβολή αίτησης, θα πρέπει να χορηγηθούν διαπιστεύσεις για τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος της Επιτροπής στον φορολογούμενο, τον νόμιμο εκπρόσωπο ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο.

Η αίτηση εξώδικης επίλυσης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της Επιτροπής (eefdd.gr), υπογράφεται υποχρεωτικά από δικηγόρο και αναφέρει συνοπτικά τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς που στηρίζουν το αίτημα.

Ισχυρισμοί που δεν προβλέπονται στους προαναφερόμενους λόγους απορρίπτονται ως απαράδεκτοι.

Με την αίτηση επισυνάπτονται ηλεκτρονικά με επιμέλεια του αιτούντος:

Με την υποβολή της αίτησης δίνεται αριθμός φακέλου και αναστέλλεται η εκδίκαση τη σχετικής υπόθεσης ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Δικαστηρίου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αναστολή δεν καταλαμβάνει την προσωρινή δικαστική προστασία.

 

 

Exit mobile version