Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας από τον Σεπτέμβριο

αυτοκίνητα

Ακίνητα, ιδιοκτήτες οχημάτων και συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας από τον Σεπτέμβριο, καθώς ενεργοποιούνται μια σειρά από νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα βοηθήσουν τον ελεγκτικό μηχανισμό στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.

Ετσι λοιπόν στις αρχές του φθινοπώρου ενεργοποιούνται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, η διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το κτηματολόγιο, το ψηφιακό πελατολόγιο και ο ψηφιακός έλεγχος πινακίδων.

Επίσης η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται αυτόματα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) για όλες τις μεταβολές στις επιχειρήσεις. Από το μετοχικό κεφάλαιο μέχρι και τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η φθινοπωρινή εξόρμηση επικεντρώνεται σε:

• Ψηφιακό πελατολόγιο. Ουσιαστικά επανέρχονται τα παλαιά πρόσθετα βιβλία που έπρεπε να τηρούν συγκεκριμένοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Γιατροί, συνεργεία, πάρκινγκ, γυμναστήρια, ξενοδοχεία κ.λπ. υποχρεούνταν να αναγράφουν σε ειδικά βιβλία τους πελάτες τους. Πλέον όλα αυτά θα γίνονται ψηφιακά. Επί της ουσίας θα είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα, που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.

Με τη νέα διαδικασία θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, εταιρείες πάρκινγκ και ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων αλλά και εκδρομών περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που θα υποχρεωθούν να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο.

• Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το κτηματολόγιο. Από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι μαζικές διασταυρώσεις των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στο Taxisnet με εκείνα που έχουν καταχωρισθεί στο κτηματολόγιο, καθώς ενεργοποιείται η πλήρης διασύνδεση των δύο φορέων. Η διασύνδεση της εφορίας με το κτηματολόγιο θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εντοπίζει με ευκολία αδήλωτες κατοικίες και οικόπεδα και να έχει πλήρη εικόνα για την πραγματική επιφάνεια όσων έχουν δηλωθεί.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός όσων ιδιοκτητών δήλωσαν άλλα στην εφορία και άλλα στο κτηματολόγιο. Πολλοί ιδιοκτήτες αποκρύπτουν τα πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους για να ξεφύγουν από τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, αλλά και να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ ή τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εφόσον διαπιστωθούν διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του κτηματολογίου. Η νέα βάση δεδομένων θα καταγράψει όλες τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ θα ενσωματωθούν τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων (επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας), θα περιλαμβάνει και άλλες πληροφορίες, όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

• Ψηφιακός έλεγχος πινακίδων κυκλοφορίας. Το ίδιο διάστημα θα ξεκινήσει και το σκανάρισμα οχημάτων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν ασφάλεια ή εάν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Το έργο σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Εντός του επόμενου μήνα θα γίνουν οι πρώτες διασταυρώσεις και θα επιβληθούν τα πρώτα πρόστιμα στους παραβάτες. Οι έλεγχοι θα γίνονται μία φορά το εξάμηνο, ενώ τα πρόστιμα είναι τσουχτερά για τους παραβάτες. Ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την παράβαση, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμη και τις 30.000 ευρώ. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου θα εντοπίζει:

– Ανασφάλιστα οχήματα.

– Οχήματα που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ.

– Οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

• Αυτόματη ενημέρωση βάσης μητρώου φορολογουμένων μέσω διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) – λοιπά Ν.Π. και οντότητες.

Η φορολογική διοίκηση θα ενημερώνεται αυτόματα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο για τυχόν μεταβολές ή διαφορές αλλαγές, με στόχο να εντοπίζει αυξήσεις κεφαλαίου ή αλλαγές στη μετοχική σύνθεση. Με τη διασύνδεση η εφορία θα λαμβάνει αναλυτικά στοιχεία που αφορούν μεταβολές διοικήσεων, μεταφορές μετοχών ή κεφαλαίων, αλλά και οποιαδήποτε κίνηση των διοικούντων, ενώ θα εντοπίζει εύκολα επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

 

 

Exit mobile version