Ποιοι θα πληρώσουν τη νέα φοροκαταιγίδα

Σε σκληρό πόκερ εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές στην άμεση φορολογία που θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.

Το ΔΝΤ πίεζε μέχρι την τελυταία στιγμή για μείωση του αφορολόγητου στα 7.000 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα ακόμη και για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ γεγονός που εφόσον εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε ετήσια αύξηση φορολογίας για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους έως και 550 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση προτείνει η μείωση του αφορολόγητου να οδηγήσει σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση έως 100 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πρότεινε ένα αφορολόγητο της τάξης των 9.050 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι για ακόμη μία φορά θα βρεθεί στο στόχαστρο μιας νέας φοροκαταιγίδας η μεσαία τάξη. Δηλαδή όσοι έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα πάνω από 1.500 ευρώ.

 

‘Εκτακτη εισφορά

Οι δανειστές, σύμφωνα με το Βήμα, απαιτούν να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλευγγύης στη φορολογική κλίμακα ενώ προτείνουν μείωση του αφορολόγητου που σήμερα είναι για την συγκεκριμένη φορολογία 12.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι με τις αλλαγές που προτείνει στις φορλογικές κλίμακες θα προκύψουν επιβαρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Για να συμβεί όμως αυτό και να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στους συντελεστές για ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ελληνική πρόταση για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά και οι δανειστές διαφωνούν για το Τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών.

 

«Φωτιά» οι φόροι στα ενοίκια

Ταύτιση απόψεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας φαίνεται πως υπάρχει στη φορολογία των ενοικίων. Ειδικότερα, ετήσιο εισόδημα 12.00 ευρώ θα φορλογηθεί με συντελστή 15% από 11% ενώ το ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έβως 40.000 ευρώ θα φορλογηθεί με 35%.

Ωστόσο υπάρχει απόφαση ώστε να φορολογηθεί με ακόμη υψηλότερο συντελεστή (40 ή 45%) ετήσιο εισόδημα από 40.001 ευρώ και άνω…

 

Exit mobile version