Πλειστηριασμοί και ρευστοποιήσεις για τους μπαταχτσήδες

Φωτιά στα «κόκκινα» δάνεια βάζουν τα κατασχετήρια του Δημοσίου, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και η ύφεση. Πλειστηριασμοί και ρευστοποιήσεις είναι η απάντηση των τραπεζών για να πεισθούν οι μπαταχτσήδες να πληρώσουν.


Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες, το 20% με 25% των δανειοληπτών ανήκει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, διότι αν και έχει τη δυνατότητα αρνείται να εξυπηρετήσει τα δάνειά του. Το 30% των δανειοληπτών ανήκει στην κατηγορία του «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», καθώς είναι καθημαγμένο οικονομικά. Οι δανειολήπτες που βρίσκονται στο υπόλοιπο 45% έχουν πολλές διαβαθμίσεις, αφού άλλοι πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην ώρα τους και άλλοι βρίσκονται σε μικρή ή μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Το τοπίο είναι γνωστό, καθώς τα μισά από τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί βρίσκονται στο «κόκκινο». Γνωστός όμως είναι και ο στόχος, καθώς στο τέλος του 2019 τα καθυστερούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει κατά 40,2 δισ. ευρώ.

Τα βασικά εργαλεία για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια είναι τέσσερα: Ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις, πωλήσεις δανείων και διαγραφές οφειλών.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν στελέχη της Eurobank οι στόχοι μείωσης θα επιτευχθούν:

Ενα 30% μέσα από ρυθμίσεις και πληρωμές των καθυστερούμενων σήμερα δανείων.

Ενα 20% θα εισπραχθεί μέσα από ρευστοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τους πλειστηριασμούς με επισπεύδουσες τις τράπεζες, ένα ακίνητο θα μπορεί να ρευστοποιηθεί με τη συναίνεση και σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη.

Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων και οι διαγραφές οφειλών ολοκληρώνουν τις δράσεις για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες από πέρυσι τον Ιούνιο συμφώνησαν με τον SSM το χρονικό διάστημα και τα ποσοστά μείωσης των καθυστερούμενων δανείων. Στο τέλος του 2019, τα καθυστερούμενα θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει από τα 108 δισ. ευρώ του Ιουνίου 2016 στα 67 δισ. ευρώ. Υπάρχουν όμως και οι ενδιάμεσοι στόχοι για τους οποίους ελέγχονται από τους επόπτες και συγκεκριμένα το υπόλοιπο των δανείων σε καθυστέρηση θα πρέπει τον Ιούνιο να «κλείσει» στα 103,4 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο στα 102 δισ. ευρώ και στο τέλος του έτους να έχει υποχωρήσει στα 98,2 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες πλέον χαρακτηρίζουν τους πλειστηριασμούς ως «αναγκαίο κακό», καθώς εκτιμούν ότι θα κινητοποιήσουν ένα μεγάλο ποσοστό από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να σπεύσουν να πληρώσουν.

Από την άλλη το Δημόσιο «σαρώνει» τραπεζικούς λογαριασμούς και «πυροβολεί» αδιακρίτως για να μαζέψει έσοδα, επιβάλλοντας στις τράπεζες να γίνουν «εισπράκτορες» για λογαριασμό του. Σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν τμήματα που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών.

Οπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, με την πολιτική αυτή το Δημόσιο «χτυπάει» και τις καταθέσεις ?δύσκολα κάποιος παίρνει την απόφαση να καταθέσει τις οικονομίες του στην τράπεζα? και φυσικά αφού αδειάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα δάνεια μένουν απλήρωτα. Οι τράπεζες σήμερα εστιάζουν στις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων. Από την αρχή του έτους ξεκίνησαν να ρυθμίζουν προβληματικά δάνεια μεσαίων ή μικρών επιχειρήσεων. Και τώρα παίρνουν σειρά τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε το 2018 να βρει πολλά από αυτά τα προβληματικά δάνεια ρυθμισμένα.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του 2017 κλιμάκια του SSM θα εγκατασταθούν σταδιακά και στις 4 συστημικές τράπεζες προκειμένου να ελέγξουν πόσες ρυθμίσεις υλοποιήθηκαν και κυρίως την ποιότητα αυτών των ρυθμίσεων, εστιάζοντας και στο αν οι όροι τους συνάδουν με τις επικαιροποιημένες εποπτικές επιταγές. Το πλαίσιο λοιπόν για τις τράπεζες είναι ασφυκτικό χρονικά και μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις «χτυπάνε» κατευθείαν στις πληρωμές δανείων.

Παράλληλα η πίεση για αναδιαρθρώσεις δανείων είναι μεγαλύτερη, καθώς πανευρωπαϊκά θα υιοθετηθεί το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9, το οποίο με απλά λόγια επιβάλλει στις τράπεζες να παίρνουν «κάβα» προβλέψεις. Δηλαδή από την 1/1/2018 όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να σχηματίζουν προβλέψεις και για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, που τυπικά είναι ενήμερα, στην πράξη όμως εμφανίζουν υψηλό πιστωτικό κίνδυνο.

Πηγή: Έθνος

Exit mobile version