“Τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο, σηματοδοτεί η ελάφρυνση βεβαρημένων από το παρελθόν ασφαλισμένων με κόστη τα οποία είναι πολύ υψηλά”, δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, καλώντας όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν την προβλεπόμενη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος ασφαλισμένων.
Ο Υφυπουργός έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους αγρότες, που “για να ασφαλιστούν στον φορέα ασφάλισής τους περίμεναν χρόνια και σωρεύονταν χρέη, λόγω της καθυστέρησης του συστήματος να ανταποκριθεί στις αιτήσεις ασφάλισής τους και γίνονταν οφειλέτες από την πρώτη μέρα που ασφαλίζονταν ακόμα και για εισφορές που αφορούν την υγεία, χωρίς να έχουν υγεία και με τη διάταξη τους βάζουμε να ασφαλίζονται αμέσως και να απαλλάσσονται από τα κόστη που προκύπτουν από την ασφάλιση για την υγεία, είναι μια διάταξη που μπορείτε να την ψηφίσετε. Γιατί δεν το κάνετε;”
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός:
• Στα θετικά αποτελέσματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης λέγοντας ότι “είναι ένα καλό παράδειγμα ως πρότυπος στόχος για τη χώρα, με όλες τις αδυναμίες που μπορεί να έχει. Αυτά τα επιτεύγματα μπορούμε να τα βλέπουμε μπροστά ως πρόκληση για όλους μας. Είχαμε πει -και επιβεβαιώνεται- ότι θα φτάσουμε στις 52.000 κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα, ληξιπρόθεσμες, τον Ιούνιο. Κάναμε λάθος κατά 1.800 συντάξεις. Πήγαμε στις 53.800 συντάξεις. Είχαμε παραλάβει 168.922 συντάξεις. Στην περίοδο αυτή δώσαμε 395.780 επιπλέον.
Πείτε κάτι καλό γι’ αυτόν τον κόσμο που δούλεψε στην κοινωνική ασφάλιση, παρ’ όλο που μειώθηκε κατά το ήμισυ σχεδόν ως δυναμικό, και επιτυγχάνει τέτοια αποτελέσματα. Πού οφείλεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αν όχι στην αυταπάρνηση αυτών των ανθρώπων; Γατί πράγματι με μειωμένες δυνάμεις να έχεις τέτοια αποτελέσματα δεν είναι κάτι ασήμαντο. Επαινέστε, επιτέλους, αυτούς που δουλεύουν”, σημείωσε.
• Στις αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε “ο ν. 3863 προέβλεπε τις πρώτες μειώσεις και ακολούθησαν κι άλλες, για να μπορεί η χώρα να επιτυγχάνει τον στόχο για τον οποίο είχε δεσμευτεί από το πρώτο μνημόνιο, να μην υπερβαίνει η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Τον υπερέβαινε, όμως, διαρκώς. Όταν εμείς αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν πάλι 17%, παρά τις διαρκείς μειώσεις 63 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά όλη αυτήν την περίοδο, από τις διατάξεις του ν. 3863 και αυτών που ακολούθησαν τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι να αναλάβει η δική μας Κυβέρνηση την ευθύνη για τα θέματα αυτά”.
Ο Υφυπουργός διέψευσε, για μια ακόμη φορά, τις επαναλαμβανόμενες από τη ΝΔ δήθεν 21 περικοπές στις συντάξεις. “Δεν είναι μόνο αλχημεία, είναι μια αναιδής αντιμετώπιση μιας προσπάθειας που κάνει ο ελληνικός λαός και ένα ψεύδος συστηματικό”, είπε αναφέροντας μεταξύ άλλων:
-«Μιλάτε για μείωση των συντάξεων από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ τον Αύγουστο του 2015. Είναι η γνωστή «εγκύκλιος Χαϊκάλη». Ήταν εφαρμογή διάταξης του ν. 3863/2010. Αυτό έγινε. Δεν εφαρμόστηκε, γιατί εν συνεχεία ήρθε ο ν. 4387 που την κατήργησε εκ των πραγμάτων».
-«Μιλήσατε για αύξηση των ορίων ηλικίας στα εξήντα δύο χρόνια με σαράντα έτη ασφάλισης…… ή στα εξήντα επτά χρόνια με δέκα πέντε έτη ασφάλισης. Ο ν. 4093/2012 το λέει. Δεν το λέμε εμείς».
-Σε σχέση με την εισφορά ασθένειας, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι «το 2014 πληρώθηκαν 149 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και το 2017 πληρώθηκαν 580 εκατομμύρια ευρώ και ταυτοχρόνως δόθηκαν και 133 εκατομμύρια ευρώ παλιά χρεωστούμενα στον ΕΟΠΥΥ. Η εισφορά για την υγεία που αυξήθηκε, έπιασε τόπο, φέρνει αποτελέσματα ακόμα καλύτερα”.
“Σταματήστε να χλευάζετε διαρκώς την αλήθεια, όταν δεν έχετε να αντιπαραθέσετε τίποτα σε αυτά τα συγκεκριμένα και αμείλικτα δεδομένα που σας δίνουμε. Θα μπω πραγματικά στον κόπο να σας δώσω και ένα αναλυτικό σημείωμα να το διαβάσετε, για να το καταλάβετε, επιτέλους. Αν παρ’ όλο που θα σας το δώσω -και θα το έχετε καταλάβει λογικά αλλιώς έχετε πάρει διαζύγιο από τη λογική- διαφωνείτε, τότε θα πρέπει να βγείτε και να πείτε καθαρά -και να κάνουμε μία κανονική συζήτηση εδώ- πού βρίσκεται η αλήθεια, αν αυτά που λέω εγώ δεν είναι αληθινά. Είναι και θα αποδειχθεί”, κατέληξε ο Υφυπουργός.