Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε τι τιμή θα το αγοράζουμε από τις 15 Οκτωβρίου και τι θα αναφέρει η νέα ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης: Σε τι τιμή θα το αγοράζουμε από τις 15 Οκτωβρίου και τι θα αναφέρει η νέα ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έως και κάτω του 1 ευρώ του λίτρου άφησε σήμερα ο πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”.

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου «εάν η τιμή παραμείνει στο 1 ευρώ και 10 λεπτά ή αν γίνει αποδεχτή από την κυβέρνηση η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, όπου ζητήσαμε η επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου να μπει κατευθείαν στην αρχική τιμή διάθεσης του προϊόντος, δηλαδή οριζόντια στην τιμή που θα πωλούν τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες χονδρικής και προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων, ίσως να δούμε και την τιμή και κάτω από 1 ευρώ το λίτρο ». Επίσης εκτίμησε πως «η  αναμενόμενη τιμή έναρξης για το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα εφέτος, σε επίπεδα που είχαμε δει πριν το 2019, πριν από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας».

Πάντως σύμφωνα με τις σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις  η τιμή εκκίνησης για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις αστικές περιοχές εκτιμάται πως θα κινηθεί στις 15 Οκτωβρίου τουλάχιστον γύρω στο 1,11 ευρώ/λίτρο εάν δεν θα υπάρξουν δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Η τιμή εκκίνησης εφέτος θα είναι αρκετά πιο χαμηλά από ότι τις τελευταίες 3 χρονιές, καθώς υπάρχει μια ομαλοποίηση στην αγορά διεθνώς, όπου βλέπουμε το πετρέλαιο τύπου μπρεντ από τα 80 δολάρια το βαρέλι να έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι όλα τα καύσιμα, οι βενζίνες, το πετρέλαιο κίνησης αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα έρθει σε λίγες ημέρες στην καθημερινότητά μας για κατανάλωση να είναι σε ποσοστά από 10 έως 20% πιο φτηνά» είπε μεταξύ άλλων.

Για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης

Υπενθύμισε δε πως «πέρυσι είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα διατεθούν 276 εκατομμύρια ευρώ προς ενίσχυση των νοικοκυριών για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Από αυτά, τα 200 εκατομμύρια περίπου απορροφήθηκαν από τους καταναλωτές. Και εφέτος εκτιμούμε ότι εκεί περίπου θα είναι το ποσό επιδότησης που το οικονομικό επιτελείο θα διαθέσει ξανά στους πολίτες για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Εμείς θέλουμε αυτό το ποσό μαζί με τα χρήματα τα οποία δεν διατέθηκαν πέρυσι, να μπουν οριζόντια στην τιμή. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερη κατανάλωση, άρα περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους λόγω της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ».

Διευκρίνισε ότι «και πέρυσι και πρόπερσι η τιμή εκκίνησης ήταν στο 1,40 ευρώ το λίτρο, στις αστικές πόλεις γιατί στην επαρχία και στη νησιωτική χώρα το είχαμε συναντήσει και 1,47 και 1,48 ευρώ/λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου diesel έχει πέσει αρκετά, κι αναμένεται να πέσει κι άλλο. Σήμερα η μέση τιμή πανελλαδικά είναι στο 1,50 ευρώ/λίτρο» σημείωσε .

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Επίδομα θέρμανσης: Πότε  ληφθεί η απόφαση για το ποσό 

Μάλιστα τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να εκδώσουν μέσα στον Οκτώβριο την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα  ποσά του επιδόματος της θέρμανσης αλλά και για τις προϋποθέσεις χορήγησης του. Το επίδομα αυτό φαίνεται πως θα αφορά όλα τα είδη καυσίμων (δηλαδή πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης)

Πάντως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι τα εξής: 

Τα εισοδηματικά 

  • Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 16.000 ευρώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους  άγαμους
  • Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα για έγγαμους. Ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται  ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Η ακίνητη περιουσία

  • Δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία των άγαμων
  • Δεν πρέπει να ξεπερνά  τις 300.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία των  έγγαμων ή των μονογονεϊκών οικογενειών.

Επίσης οι δικαιούχοι του επιδόματος αναμένεται να λαμβάνουν  από 100 ευρώ έως 800 ευρώ, ενώ σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες το ποσό θα μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος θα  είναι η πραγματοποίηση αγορών διπλάσιας αξίας από το δικαιούμενο ποσό μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.