Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τι τιμή αναμένεται να αρχίσει σήμερα διάθεσή του - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με τι τιμή αναμένεται να αρχίσει σήμερα διάθεσή του

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Τρίτη, 15 Οκτωβρίου αρχίζει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες  η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης  στην Αττική αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15-1,17 ευρώ το λίτρο με κλιμάκωση προς τα πάνω στην περιφέρεια και τα νησιά λόγω μεταφορικών. Ενώ στη νησιωτική Ελλάδα η τιμή ενδέχεται να ξεπεράσει  και το 1,35 λεπτά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Την εκτίμηση του για το πώς θα διαμορφωθεί σήμερα η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έκανε χθες και  ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης μιλώντας στο Action 24. «Από 1,25 ευρώ το λίτρο θα ξεκινήσει την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα στις μεγάλες ποσότητες. Ας ελπίσουμε ότι αυτές θα είναι οι σταθεροποιητικές τάσεις και πως δεν θα έχουμε αυτό το ράλι τιμών που είχαμε από τη 1-4 του μηνός που ανέβηκε 12% με 13% η τιμή του αργού πετρελαίου. Οι αυξήσεις του αργού πετρελαίου που έγιναν από την προηγούμενη εβδομάδα φαίνονται ήδη στην κατανάλωση. Αυτό φαίνεται στις τιμές του διυλιστηρίου αλλά πιστεύουμε πως θα εξομαλυνθεί η κατάσταση » σημείωσε ο κ. Κιούσης .

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς  είχε διαμορφωθεί πέρυσι η τιμή του

Σε κάθε περίπτωση  η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κινηθεί σήμερα 15 Οκτωβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι -σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης- ο πανελλαδικός μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου ήταν 1,425 ευρώ το λίτρο (στην Αττική 1,4 ευρώ) και το 2022 διαμορφώθηκε αντίστοιχα πανελλαδικά στο 1,409 ευρώ και στην Αττική στο 1,379 ευρώ.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι τα στοιχεία των καταναλώσεων τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, δείχνουν ότι η πλειονότητα των καταναλωτών δεν έχει αποθηκεύσει πετρέλαιο για τον επόμενο χειμώνα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι παρά το γεγονός πως ο καιρός ακόμα δεν επιβάλλει την αγορά πετρελαίου, όσοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος ανόδου των διεθνών τιμών θα σπεύσουν για παραγγελίες.

Οι εταιρείες

Η Shell ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από 15/10 έως 31/11 όσοι καταναλωτές αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης αξίας πάνω από 500 ευρώ με κάρτες yellow της Τράπεζας Πειραιώς, έχουν κέρδος 6% με πιστωτική κάρτα ή προπληρωμένη και 3% με χρεωστική και επιπλέον bonus με δωροεπιταγές yellow για αγορές καυσίμων κίνησης Shell. Επίσης όσοι καταναλωτές επιλέξουν την Τράπεζα Πειραιώς ή κάνουν συναλλαγές με το πρόγραμμα go4more της Εθνικής Τράπεζας, έχουν όφελος 2% με πιστωτική κάρτα και 1% με χρεωστική. Ενώ όσοι επιλέξουν συναλλαγές με κάρτες Energy Mastercard της Alpha Bank, θα δουν κέρδος 3%.

Η AVIN σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More προσφέρουν κέρδος 6% σε Go For More πόντους για αγορές με τις πιστωτικές κάρτες και 3% για αγορές με χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας.

 

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι έχουν ζητήσει οι βενζινοπώλες

Υπενθυμίζεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Πρατηριούχων Ελλάδος (ΠΟΠΕΚ) είχε αποστείλει επιστολή προς  προς τον υπουργό  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κώστα Χατζηδάκη μέσω της οποίας ζητούσε να δοθεί επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία . «Η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης κατευθείαν στην αντλία αποτελεί ένα μέτρο που θα ωφελήσει τον πολίτη, χωρίς ταλαιπωρία, να εφοδιαστεί το είδος θέρμανσης που επιθυμεί και όχι αυτό που αναγκάστηκε να επιλέξει λόγω οικονομικής αδυναμίας , θέτοντας εξ ανάγκης σε κίνδυνο την υγεία του» είχε τονίσει.

Η επιδότηση  αυτή θα μπορούσε να αξιοποιήσει το διαθέσιμο κονδύλιο για φέτος  καθώς και τα περίπου 276 εκατ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν το 2023.

Εάν γινόταν αυτό τότε αυτό θα σήμαινε πως αντί να δοθεί επίδομα θέρμανσης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στους δικαιούχους, θα μπορούσαν  να επωφεληθούν όλοι οι καταναλωτές από μια γενική επιδότηση που θα οδηγούσε σε χαμηλότερη τιμή πετρελαίου στην αντλία.

Ποιοι θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης

Μέχρι τέλος του μηνός αναμένεται να εκδοθεί η  ΚΥΑ για τον τρόπο καταβολής του νέου επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

Τα ποσά του επιδόματος αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ,  ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ εκείνους που θα διαμένουν στις παραδοσιακά πολύ πιο κρύες περιοχές της χώρας.  Σε κάθε περίπτωση το τελικό ποσό του επιδόματος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης του 350 με τον λεγόμενο συντελεστή βαθμοημέρας ο οποίος θα είναι διαφορετικός για κάθε περιοχή της επικράτειας. Το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί.

Τα κριτήρια χορήγησης

Τα  κριτήρια  για να πάρουν οι πολίτες το επίδομα αναμένονται  να είναι τα εξής:

Α. Τα εισοδηματικά

  • Για έναν  άγαμο το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να είναι 16.000 ευρώ
  • Για τον έγγαμο το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να είναι  24.000 ευρώ . Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για μια μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς την προσαύξηση τέκνου το εισοδηματικό όριο θα πρέπει να είναι  26.000 ευρώ .

Β. Η ακίνητη περιουσία

Ενώ όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία επισημαίνεται πως το όριο αναμένεται να είναι  200.000 ευρώ  για τους άγαμους δικαιούχους και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.