«Μπουκέτο» χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και κυρίως τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομίας, με τον υπουργό Δ. Παπαδημητρίου να δηλώνει ότι το 2017 θα είναι έτος πραγματικής ανάπτυξης και να εκτιμά ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα δώσει ώθηση τόσο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα όσο και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και διαπερνά οριζόντια όλο τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, από το νέο ΕΣΠΑ και τον νέο αναπτυξιακό νόμο μέχρι τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Τα εργαλεία
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου να επιταχύνει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υλοποιεί ορισμένα πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία:
• Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων με συνολικό μετά τη μόχλευση διαθέσιμο κεφάλαιο το οποίο θα αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Θα έχει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης και χαμηλά επιτόκια.
• Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund). Μέσα από το Ταμείο αυτό θα μπορούν, για πρώτη φορά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital). Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν κεφάλαια από μεγάλους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που δεν μπορούσαν έως τώρα να τις προσεγγίσουν λόγω του μικρού τους μεγέθους. Διαθέτει αρχικό κεφάλαιο 260 εκατ. ευρώ, που με τη μόχλευση θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του μεγαλύτερου Ταμείου Συνεπενδύσεων στην Ευρώπη προχωρά τάχιστα, καθώς μέσα στον Μάιο ξεκινά η διαδικασία επιλογής των διοικητών των 12 υποταμείων του.
• Ταμείο Μικροπιστώσεων. Στόχος είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
• Ακόμη προχωρεί η αξιολόγηση των δυνατοτήτων που παρέχει το ευρωπαϊκό σχέδιο Γιούνκερ για την εγγύηση χρηματοδότησης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ηδη έχουν εγκριθεί πάνω από 350 εκατ. ευρώ προς ενδιάμεσες τράπεζες, που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ (μετά τη φάση της πρώτης αξιολόγησης, προεπιλέχθηκαν 42 έργα).
• Τέλος ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι προσανατολισμένος κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ πέρα από την ενίσχυση νέων επενδυτικών σχεδίων διασφαλίζει για πρώτη φορά και την αποπληρωμή παλαιότερων επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τους παλιούς αναπτυξιακούς νόμους και αφορούν συνολικά σε 6.300 επενδυτικά σχέδια με οφειλές περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
Με βάση τα αιτήματα στον νέο αναπτυξιακό νόμο, παραπάνω από το 50% αυτών αφορούν τη βιομηχανία και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Και δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πάρα πολλές και χρειάζονται χρηματοδότηση.
Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το ΕΣΠΑ
Ακολουθεί άμεσα ο δεύτερος κύκλος 4 δράσεων του ΕΣΠΑ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ. Αφορά πιο συγκεκριμένα την ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αναβάθμιση ΜμΕ, την ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Μετά τη δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ) έπονται προγράμματα που θα χρηματοδοτήσουν:
• την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων,
• τις δράσεις εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διεθνοποίησή τους,
• τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων (clusters & metaclusters) για τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, και
• τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική βιομηχανία, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων.
Πηγή: Έθνος