Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγράψει βουτιά σε ποσοστό 30%, χάρη στην υπερβάλλουσα προσφορά από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αλλά και στην επικείμενη πτώση της ζήτησης σε Ευρώπη και Ασία, καθώς ο πήχης της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει τοποθετηθεί χαμηλότερα για το 2019.
Ο Νοέμβριος κλείνει με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για τον μαύρο χρυσό από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 σε διεθνές επίπεδο.
Αναφορικά με την επίδραση που έχει η πτώση των διεθνών πετρελαϊκών τιμών στη χώρα μας αξίζει να σημειώσουμε ότι από τα υψηλά Οκτωβρίου μέχρι σήμερα η μείωση στην τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται γύρω στο 7,4% ενώ πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό υποχώρησης τόσο στο diesel κίνησης (-3,87%) όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης(-5,32%).
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στην καθυστέρηση με την οποία είθισται να περνούν οι μεταβολές των διεθνών τιμών στον τελικό καταναλωτή, στην πορεία της ισοτιμίας ευρώ/ δολαρίου, αλλά και στη διαφορετική τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας και πολύ περισσότερο των πρατηριούχων του κλάδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό στην τιμή των καυσίμων στη χώρα μας αφορά σε φόρους, τέλη κι άλλες επιβαρύνσεις, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 64% της τιμής της αμόλυβδης, 48,5% του ντίζελ κίνησης και 45,8% του πετρελαίου θέρμανσης.
Πηγή πληροφοριών: Έθνος