Σε «πάγωμα» των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί σε δασικές εκτάσεις μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών και ουσιαστικές λύσεις στο μείζον ζήτημα χιλιάδων ιδιοκτησιών που έχουν αναγερθεί σε περιοχές, οι οποίες πολλά χρόνια πριν ήταν δασικές, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με το το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιχειρεί μέσω της ρυμοτόμησης να νομιμοποιήσει τις ιδιοκτησίες.
Η απόφαση σχετικά με τις περιοχές, στις οποίες θα αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση θα προκύψει από την κατάρτιση των δασικών χαρτών, τους οποίους το υπουργείο φιλοδοξεί να έχει κυρώσει εντός της επόμενης τριετίας, ενώ η διαδικασία θα περιγράφεται και στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες.
Όπως τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης σε ενημέρωση για τους δασικούς συνεταιρισμούς δεν πρόκειται για οριζόντιο «πάγωμα» των κατεδαφίσεων, δεδομένου ότι κάποιοι δασικοί χάρτες θα κυρωθούν νωρίτερα από την τριετία. Υπενθυμίζεται ότι σχετική τροπολογία περί αναστολής των κατεδαφίσεων είχε αποσυρθεί τον περασμένο Νοέμβριο ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με αυθαίρετα που έχουν ήδη κριθεί κατεδαφιστέα, ο αναπληρωτής υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουν κριθεί κατεδαφιστέα με τη σημερινή νομοθεσία. Ενδεχομένως η καινούργια νομοθεσία να ορίζει ότι μια περιοχή μπορεί να χάνει το δασικό της χαρακτήρα. Εάν αρθεί ο δασικός χαρακτήρας, αίρεται και η πράξη κατεδάφισης».
Σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα μιας περιοχής καθώς, όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, μπορεί να υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης για πέντε ακίνητα, αλλά να υπάρχουν δίπλα ή χιαστί ή όμορα πολλά άλλα που άλλαξαν χαρακτήρα.