Ολόκληρο το σχέδιο για αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις – Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο που ετοιμάζεται

συντάξεις

Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις; Πακέτο μέτρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. «Κλείδωσαν» η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση των αποδοχών για 1 εκατ. συνταξιούχους και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Των Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, Σ. ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Ζήτημα αύξησης μισθών στο Δημόσιο ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ανάβει «πράσινο φως» για την αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου, μέσω του οποίου θα αρχίσουν η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών και η άρση των μνημονιακών περικοπών.

Η επιβεβαίωση των παραπάνω ήρθε την περασμένη εβδομάδα με διπλό «χτύπημα» μέσω Βουλής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τα μισθολογικά των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα στο τραπέζι.

«Εφόσον προκύψει ο απαιτούμενος και διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, προτεραιότητά μας θα είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των χαμηλών εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο με γενικότερα μέτρα πολιτικής», είπε ο υφυπουργός.

Μάλιστα ο Απ. Βεσυρόπουλος προχώρησε ακόμα παρακάτω, λέγοντας πως, ακόμη κι αν δεν υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, θα πρέπει να προβλεφθούν ειδικά μέτρα πολιτικής, σε κάθε περίπτωση όμως μετά τον σκόπελο της σημερινής διεθνούς πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας.

Μία ημέρα αργότερα, το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιουνίου, διαβιβάστηκε στη Βουλή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη σε ερώτηση του βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ. Γιώργου Κοτρωνιά σχετικά με την απόδοση του ποσού της προσωπικής διαφοράς και στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που ανέλαβαν υπηρεσία μετά τις 11 Οκτωβρίου 2018. Στο ίδιο μήκος κύματος με την απάντηση του Απ. Βεσυρόπουλου, μία ημέρα νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Θ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει γενικότερο σχέδιο αναμόρφωσης του μισθολογικού πλάνου.

«Τα μισθολογικά αιτήματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών θα εξεταστούν στο πλαίσιο αναμόρφωσης του θεσμικού́ πλαισίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της απάντησης. Η εξίσωση είναι δύσκολη, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε Συμπληγάδες.

Από τη μια υπάρχει η γενικότερη αντίληψη πως οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο μόνο όταν θα αρχίσουν να αποκαθίστανται -έστω και σταδιακά- οι πληγές των μνημονιακών περικοπών στους μισθούς. Από την άλλη, ωστόσο, φορείς όπως το ΔΝΤ, αντιλαμβανόμενοι την πρόθεση της κυβέρνησης, λένε ισχυρό «όχι» στην πολιτική αύξησης μισθών στο Δημόσιο, καταγράφοντάς το μάλιστα και στις σχετικές εκθέσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερική αποκατάσταση των μισθών στο Δημόσιο είναι δεδομένη. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η/1/2023 θα δώσει ανάσα και στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, η αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για περαιτέρω αυξήσεις -κυρίως στους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο- έχει ξεκινήσει, με την κυρίαρχη σκέψη στο υπουργείο Οικονομικών να παραπέμπει στην εφαρμογή τους το 2024.

Όπως όλα δείχνουν, το σχετικό σχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., το οποίο, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, έχει ήδη αρχίσει να συντάσσεται, αλλά και στις προεκλογικές εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο στη ΔΕΘ, αν οι εκλογές διεξαχθούν, όπως όλα δείχνουν, πρόωρα.

Ο πονοκέφαλος της προσωπικής διαφοράς

Αφορμή για το άνοιγμα της συζήτησης αποτελεί ο πονοκέφαλος που προκαλεί -σε μεγαλύτερο βαθμό- στο υπουργείο Οικονομικών το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς. Κι αυτό γιατί η παροχή της προσωπικής διαφοράς σε τμήμα και όχι στο σύνολο των υπαλλήλων προκαλεί τεράστια μισθολογική ανισότητα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

«Κλειδώνουν» οι παροχές του 2023 με φόντο τη ΔΕΘ

To «πακέτο» της ΔΕΘ που θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ύψους 2,6 δισ. ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους αρχίζει να «χτίζει» η κυβέρνηση, με τη στρατηγική της σταθερά προσανατολισμένη και σε νέα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας έως το τέλος του έτους.

Για το 2023, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους και γι’ αυτόν τον λόγο το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να εξασφαλίσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό διάδρομο για την υλοποίηση του μέτρου.

Οι πρώτες επαφές του αρμόδιου για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη με την Κομισιόν έχουν γίνει, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει τον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης.

Άλλα τρία μέτρα που θέλει να τεθούν σε εφαρμογή είναι:

Στη «φαρέτρα» των μέτρων αναμένεται να συμπεριληφθεί και μια πρώτη μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κοστίζει στον κρατικό Προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, μετά τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που θα ξεκινά από 22 ευρώ και θα ξεπερνά τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος. Αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν και οι εξής κατηγορίες φορολογούμενων:

Πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, καθώς και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί. Επίσης, συνταξιούχοι όλων των ταμείων, μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Exit mobile version