Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ που αυξάνονται σε χιλιάδες προϊόντα.
Ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο με ποια προϊόντα και υπό ποιες προϋποθέσεις υπάγονται σε συντελεστή 13% ή 23% αλλά όπως φαίνεται τα πράγματα αντί να ξεκαθαρίσουν έχουν μπερδευτεί περαιτέρω.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα χοιρινά σουβλάκια τα οποία αν είναι σκέτα επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13% αλλά αν μεταξύ του κρέατος παρεμβάλεται ντομάτα ή πιπεριές τότε επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ 23%!
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νωπός κιμάς καθώς ο μεν μοσχαρίσιος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% ενώ ο αντίστοιχος χοιρινός με 13%. Αν κάποιος επιθυμεί ανάμεικτο νωπό κιμά τότε δημιουργείται ένα θέμα…
Πάντως η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:
Με 13% θα πωλούνται από Δευτέρα 20 Ιουλίου:
– Κρέας χοιρινό νωπό, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, ολόκληρο, σε τεμάχια ή μέρη, με κόκαλα ή μη: (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%
– Σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία: 13%
Ωστόσο:
– αν το σουβλάκι το χοιρινό του κρεοπωλείου έχει π.χ. αλάτι (ή ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κλπ, ή αν είναι προψημένο κλπ) : ΦΠΑ 23%
– κιμάς μεικτός π.χ. χοιρινό – μοσχάρι: κατά περίπτωση ανάλογα με την περιεκτικότητα – άνω του 50% χοιρινό: 13%, αλλιώς: 23%
Στο 13% θα πωλούνται:
– Μπριζόλες χοιρινές, νωπές, κατεψυγμένες ή διατηρημένες με απλή ψύξη, όχι αλλιώς επεξεργασμένες (Δ.Κ. ΕΧ0203): 13%
– Τεμάχια κοτόπουλου, π.χ. στήθος ή μπούτι, κατεψυγμένο ή διατηρημένο με απλή ψύξη, συσκευασμένο ή μη, αλλά όχι αλλιώς επεξεργασμένο (Δ.Κ.ΕΧ0207): 13%
– Κιμάς χοιρινός νωπός, διατηρημένος με απλή ψύξη ή κατεψυγμένος, χωρίς περαιτέρω προσθήκες ή επεξεργασία (Δ.Κ.ΕΧ 0203): 13%
Ωστόσο:
– Τεμάχια κοτόπουλου παναρισμένα, ψημένα ή προψημένα ή αλλιώς επεξεργασμένα (Δ.Κ. ΕΧ1602): 23%
– Εντόσθια, λουκάνικα, λαρδί, μπέικον, αλλαντικά κλπ. από οποιοδήποτε κρέας (1601, ΕΧ0209): 23%
– Κρέας αλατισμένο, αποξηραμένο ή καπνιστό (Δ.Κ.ΕΧ 0210): 23%
– Μπιφτέκια από χοιρινό κρέας, παραγεμισμένα (π.χ. με τυρί), κατεψυγμένα, νωπά, με απλή ψύξη, ψημένα ή προψημένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (Κεφ.16): 23%
– Κρέας από μοσχάρι, σε οποιαδήποτε μορφή: (Δ.Κ. 0202, 0203): 23%
– Κρέας από: άλογο, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, περιστέρια και λοιπά πτηνά, φάλαινες, φώκιες, τάρανδο, κυνηγιού (πλην κουνελιού), βατράχου, ερπετών κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, βρώσιμα (Δ.Κ.ΕΧ0207, ΕΧ0208): 23%
– Πατέ, φουά γκρά κλπ. 23%
– Έντερα, κύστες, στομάχια ζώων, τένοντες, κατάλοιπα ψαριών, σπόγγοι φυσικοί και παρόμοια (0504, 0511): 23%
– Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από κρέας κάθε τύπου (Κεφ. 16): 23%
Με ΦΠΑ 13% θα πληρώνουμε:
– Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (0302,ΕΧ0303): 13%
– Φιλέτα ή άλλη σάρκα ψαριών κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, όχι αλεσμένα (ΕΧ0304): 13%
– Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα (ΕΧ0307): 13%
Ωστόσο:
– Ψάρια ζωντανά κάθε είδους (0301): 23%
– Συκώτια, αυγά και σπέρματα ψαριών (π.χ. χαβιάρι): 23%
– Ψάρια κάθε είδους, φιλέτα και σάρκα ψαριών, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα, ή αλλιώς επεξεργασμένα (ΕΧ0304, 0305): 23%
– Πτερύγια, κεφάλια, ουρές, πτερύγια, εντόσθια κλπ. ψαριών, βρώσιμα (ΕΧ0305): 23%
– Μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια, γαρίδες κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή, αλεύρια και σκόνες αυτών (0306): 23%
– Χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα (καλαμαράκια) και σουπιές, αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά ή αλλιώς επεξεργασμένα, αλεύρια και σκόνες αυτών (ΕΧ0307): 23%
– Άλλα μαλάκια και ασπόνδυλα υδρόβια, όπως μύδια, στρείδια, χτένια, σαλιγκάρια, κυδώνια, μέδουσες, αχινοί κλπ., σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ0307, 0308): 23%
– Ψάρια και κάθε άλλο είδος του κεφαλαίου 3, ψημένα ή προψημένα: 23%
– Κονσέρβες και λοιπά παρασκευάσματα διατροφής κάθε είδους από ψάρια, μαλακόστρακα και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια (Κεφ. 16): 23%
Επίσης, με 13% θα πωλούνται:
– Γάλα φρέσκο ή συμπυκνωμένο, έστω και με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. εβαπορέ) (ΕΧ0401, ΕΧ0402)
– Γάλα σε σκόνη (ΕΧ040, ΕΧ0402)
– Κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα) (ΕΧ0401, ΕΧ0402)
– Βούτυρο γάλακτος και άλλες λιπαρές ουσίες για επάλειψη από γάλα (0405): 13%
– Γιαούρτι απλό (σκέτο), πρόβειο ή αγελαδινό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών και ουσιών ή αρωματισμένων (ΕΧ0403): 13%
– Γιαούρτι με μέλι, με δημητριακά, με μούσλι κλπ (ΕΧ0403).: 13%
– Επιδόρπια γιαουρτιού με κακάο, με φρούτα, με μπισκότα, με βανίλια, με καραμέλα κλπ., (ΕΧ0403): 13%
– Κεφίρ: 13%
– Βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα και πηγμένη κρέμα: 13%
– Κρέμες από γάλα κάθε είδους (ΕΧ0403): 13%
– Ορός γάλακτος: 13%
– Τυριά κάθε είδους (Δ.Κ. 0406): 13%
– Αυγά πτηνών: (Δ.Κ. 0407): 13%
– Μέλι φυσικό ανεξάρτητα από τη συσκευασία του (Δ.Κ. 0408): 13%
– Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση (π.χ. βρεφικές κρέμες, πολτοί σε βαζάκια, βρεφικά παρασκευάσματα με βάση το γάλα κλπ.) (Δ.Κ. ΕΧ1901): 13%
Ωστόσο:
– Ροφήματα με βάση το γάλα, π.χ. γάλα με κακάο ή με προσθήκη αρωματικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ροφήματα με γάλα με γεύση φράουλας ή μπανάνας, με καφέ, με καραμέλα, με γεύση βανίλια κλπ.), σε οποιαδήποτε μορφή (ΕΧ2202): 23%
Άλλα προϊόντα:
– Καρποί και φρούτα βρώσιμα κάθε είδους, νωπά, ξερά, αποξεραμένα ή κατεψυγμένα (Δ.Κ. 0801 έως 0813): 13%
– Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι βρώσιμα, (κομμένα ή μη) όπως: πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, αγγούρια, μελιτζάνες, αγγινάρες, σέλινο, πιπεριές, σπανάκι, κολοκύθια, όσπρια, ελιές κλπ., νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη, κατεψυγμένα ή προσωρινά διατηρημένα (Δ.Κ.0701 έως 0713): 13%
– Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία (Κεφ. 7): 13%
– Έτοιμες σαλάτες λαχανικών κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κλπ.) ή με άλλη επεξεργασία (ΕΧ 2106): 23%
– φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια (Δ.Κ. ΕΧ1602): 13%
– Βολβοί, κόνδυλοι, ριζώματα κλπ., φυτά φυτωρίου (Δ.Κ. 0601): 23%
– Άνθη, μπουκέτα, ανθοδέσμες, φυλλώματα κλπ. για διακόσμηση (0603, 0604): 23%
– Φύτρα μανιταριών (Δ.Κ. ΕΧ 0602): 23%
– Ρίζες μανιόκας και σαλεπιού, κόνδυλοι ηλίανθου, γλυκοπατάτες και λοιπές ρίζες και κόνδυλοι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο ή ινουλίνη, σε οποιαδήποτε μορφή (Δ.Κ. 0714): 23%
– Καφές, τσάι, ματέ (0901, 0902, 0903): 23%
– Μπαχαρικά: πιπέρι, βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, μάραθος, κύμινο, κορίανδρος, κρόκος, δάφνη, θυμάρι, κάρι κλπ. (0904 έως 0910): 23%
– Ξίδια κάθε τύπου (Δ.Κ. 2209): 23%
– Αλάτι (Δ.Κ. 2501): 23%
Δημητριακά:
– σιτάρι, σιμιγδάλι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο, φαγόπυρο, κεχρί κλπ. (1001 έως 1008): 13%
– Αλεύρια κάθε είδους, πληγούρια, σιμιγδάλια, σπόροι δημητριακών, βύνη, άμυλα (1101 έως 1107, ΕΧ1108): 13%
Ωστόσο:
– Νιφάδες δημητριακών τύπου κορν-φλέικς κάθε τύπου, δηλ. σε νιφάδες ή κόκκους κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
– Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
– Πλιγούρι (Δ.Κ. ΕΧ1904): 23%
– Παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, κάθε τύπου (π.χ. ρυζόγαλο) (Κεφ. 19): 23%
– Ινουλίνη, γλουτένη (ΕΧ1108, 1109): 23%
– Καρποί ελαιώδεις και άλλα σπέρματα και καρποί (Δ.Κ. 1201-1209): 23%Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι κλπ. (1211): 23%
– Χαρούπια, ζαχαρότευτλα κλπ: 23%
– Μαστίχα και πηκτικές ύλες (Δ.Κ. 1301, 1302): 23%
Έλαια:
– Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, και άλλα λάδια αποκλειστικά από ελιές (Δ.Κ. 1509, 1510): 13%
– Όλα τα λοιπά λάδια (σπορέλαιο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο κλπ.): 23%
– Μαργαρίνη (ΕΧ1517): 23%Κακάο σε κάθε μορφή (σπόροι, κελύφη, σκόνη, βούτυρο, πάστα κλπ.) (Δ.Κ. 1801 έως 1805): 23%
Ζαχαρώδη: όλα στο 23%
– Ζάχαρη, λοιπά σάκχαρα κάθε είδους και μελάσες (Δ.Κ. 1701, 1702, 1703): 23%
– Τσίχλες, καραμέλες, ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα, κουφέτα, λουκούμια, πάστες φρούτων, ζελέδες, μαρόν-γλασέ και λοιπά ζαχαρώδη προϊόντα (Δ.Κ. 1704): 23%
– Σοκολάτες κάθε τύπου, σοκολατάκια, καραμέλες σοκολάτας και παρόμοια είδη (Δ.Κ. 1806): 23%
– Πολτοί για επάλειψη με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%
– Παρασκευάσματα για ποτά με κακάο (Δ.Κ. 1806): 23%
– Εκχυλίσματα βύνης (Δ.Κ. 1901): 23%
Ζυμαρικά:
– Ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%
– Ζυμαρικά με γεύσεις αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 13%
– Ζυμαρικά παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κλπ. (Δ.Κ. ΕΞ1902): 23%
– Αράπικο σιμιγδάλι (κους-κους) (Δ.Κ. ΕΧ1902): 23%
Αρτοσκευάσματα:
– Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ.), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο.
– ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία (Δ.Κ. ΕΧ1905): 13% (πχ τύπου τοστ)
– Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία: 13%
Ωστόσο:
– Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
– Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές) κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
– Γκοφρέτες, κέηκ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
– Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
– Γλυκά κουταλιού, παστέλια και άλλα παρόμοια είδη με ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κομπόστες φρούτων, πολτοί φρούτων, και κάθε είδους παρασκευάσματα φρούτων, καρπών και λαχανικών (Κεφ. 20): 23%
– Σάλτσες, σούπες, ζωμοί και παρόμοια (Δ.Κ. 2103, 2104): 23%
– Ψωμί σε φέτες (π.χ. τύπου τοστ) τυποποιημένο – επεξεργασμένο, κάθε τύπου (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
– Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ. (ΕΧ1905): 23%
– Όστιες και άζυμο ψωμί (Δ.Κ. ΕΧ1905): 23%
Ροφήματα:
– Νερό, χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, μη αεριούχο (Δ.Κ. ΕΧ2201): 13%
Ωστόσο:
– Νερά αεριούχα, με προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματισμένα, και αναψυκτικά κάθε τύπου (Δ.Κ.ΕΧ 2201): 23%
– Χυμοί φρούτων κάθε τύπου (Δ.Κ. 2009): 23%
– Έτοιμα ροφήματα κάθε τύπου, π.χ. με βάση τον καφέ, το τσάι, το γάλα, γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κλπ. (Δ.Κ. ΕΧ2202): 23%
– Μπύρα, κρασί και κάθε είδους αλκοολούχα ποτά (Δ.Κ. 2203 έως 2208): 23%
Επίσης στο 23% θα πωλούνται:
– Ζύμες (Δ.Κ. 2102)
– Βάσεις για ποτά και σιρόπια (Δ.Κ. 2106)
– Παγωτά (Δ.Κ. 2105)