Οι τρεις λύσεις για την φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων

Σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή απάντησε ο κ. Αλεξιάδης σχετικά με το πρόβλημα των ανείσπρακτων ενοικίων σε συνάρτηση με την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι εξετάζονται 3 λύσεις.

1.Η πρώτη λύση που έχουμε είναι να δοθεί άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους, οργανωμένα όμως, στους δικηγόρους να λάβουν ειδική άδεια για τις συγκεκριμένες ενέργειες για τους πολίτες. Η μία λύση είναι αυτή.

2.Η δεύτερη λύση είναι να παρατείνουμε τις φορολογικές δηλώσεις όταν έχουμε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή ανείσπρακτα ενοίκια, για όσο χρόνο χρειαστεί, για να καλυφθεί το όλο πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε.

3.Η τρίτη λύση που έχουμε μπροστά μας είναι να δεχτούμε τις φορολογικές δηλώσεις τώρα στις περιπτώσεις που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, τροποποιώντας τη σχετική διάταξη και να μας φέρουν τα σχετικά έγγραφα μετά, όταν λήξει η αποχή.  

Αναλυτικά οι ερώτηση και η απάντηση στην Βουλή:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων, που ξεκίνησε εδώ και μήνες ως αντίδραση του κλάδου που πλήττεται καίρια από τα επώδυνα μέτρα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό που σε λίγο θα σαρώσουν όλη τη χώρα, είναι γνωστή σε όλους. Γνωστές, επίσης, είναι και οι συνέπειες αυτής της αποχής των δικηγόρων. Έχουμε ματαίωση περίπου εβδομήντα χιλιάδων δικαστικών υποθέσεων.
Είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι αμέσως μετά την λήξη της αποχής των δικηγόρων θα δημιουργηθεί μια ασφυξία λόγω του φόρτου εργασίας τόσο στα δικαστήρια όσο και στα δικηγορικά γραφεία.

Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.4346/2015, όπου έχει προστεθεί η παράγραφος 4, ορίζεται ότι προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων που δεν έχουν εισπραχθεί, πρέπει ως την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος -που δεν αργεί, είναι σχετικά κοντά- να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθώματος ή τελικά να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Θα ήθελα, λοιπόν, να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα μπορέσει να πληρωθεί η προϋπόθεση που βάζει ο νόμος, ώστε τις συνέπειες των χειρισμών της Κυβέρνησής σας, αναφορικά με τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που ετοιμάζεστε να ρίξετε στην καμπουριασμένη από τα βάρη πλάτη των επαγγελματιών -που δικαίως οι άνθρωποι αντιδρούν-, δεν θα τα πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάω για όλους ανά την επικράτεια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα ακίνητά τους, όμως κινδυνεύουν να πληρώσουν 15% έως 35% στην εφορία για ανείσπρακτα ενοίκια.

Θέλω να υποθέσω ότι το Υπουργείο σας δεν βρίσκεται σε κάποια μυστική συνεννόηση, κύριε Υπουργέ, με τον κλάδο των δικηγόρων, για να γνωρίζει ποια θα είναι η ημερομηνία λήξης αυτής της αποχής. Επομένως, θα πρέπει η Κυβέρνηση να μας εξηγήσει αν θα μπει στη διαδικασία να τιμωρήσει τελικά τους ανθρώπους αυτούς, επειδή κάποιοι δικηγόροι διεκδικούν τα δικά τους αιτήματα και βρίσκονται σε μία αποχή διαρκή, καλώντας όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν άδικα φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Αν τελικά αυτή είναι η κρυφή πρόθεση της Κυβέρνησης, τότε δεν μιλάμε ποια για κράτος, κύριε Υπουργέ, μιλάμε για κάτι άλλο.
Ευχαριστώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Έχω απαντήσει, κυρία Βουλευτή, στην ίδια ερώτηση στις 7 Απριλίου στον συνάδελφό σας κ. Θηβαίο, Βουλευτή Βοιωτίας του Συνασπισμού, για το ίδιο ακριβώς θέμα. Θα απαντήσω, όμως, στη δική σας ερώτηση, επαναλαμβάνοντας τα ίδια θέματα.

Πρώτα από όλα να σας ξεκαθαρίσω και να είστε σίγουρη ότι σε καμμία περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών ούτε να αδικήσει θέλει ούτε να υπερφορολογήσει ούτε να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στους πολίτες.

Έχουμε πλήρη επίγνωση της φορολογικής ιστορίας της χώρας. Έχουμε πλήρη επίγνωση του πώς οδηγηθήκαμε εδώ. Θέλουμε να αφαιρέσουμε προβλήματα και δεν θέλουμε να προσθέσουμε προβλήματα. Και σίγουρα δεν θέλουμε να προσθέσουμε αδικίες στις πάρα πολλές αδικίες που έχει ήδη το φορολογικό μας σύστημα με διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Μάλλον, όμως, δεν αφορούν αυτήν τη στιγμή τη συζήτηση. Για όλα φταίει αυτή η Κυβέρνηση από ό,τι καταλαβαίνω και για όλα φταίνε αυτοί οι Υπουργοί. Δεν υπάρχει πολιτικό παρελθόν σε αυτήν τη χώρα, έχουν παραγραφεί όλα αυτά.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να πω ότι είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση έδωσε έναν αγώνα και κατάφερε τα έσοδα από ανείσπρακτα ενοίκια να μην φορολογηθούν. Να σας θυμίσω τι έγινε εδώ πριν από λίγους μήνες όταν μας κατηγορούσαν ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε, θα φορολογήσουμε εισοδήματα που δεν υπάρχουν. Αυτό το θέμα λύθηκε. Ήρθε η διάταξη, ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα, ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβεβαιώθηκαν οι «Κασσάνδρες» των οκτώ ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που έλεγαν ότι θα φορολογήσουμε αναδρομικά και διάφορα τέτοια ωραία και φέραμε τη διάταξη.

Δεν περιμέναμε, όμως, την αποχή των δικηγόρων. Δεν την περιμέναμε, διότι θεωρούσαμε ότι μέσα από τον διάλογο, γιατί εμείς με διάλογο θέλουμε να λύνουμε τα ζητήματα με την κοινωνία, θα λύναμε τα θέματα. Η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται. Εγώ έκανα συνάντηση και με τους δικηγόρους και με το Οικονομικό Επιμελητήριο και θα κάνω και όσες άλλες χρειαστούν, διότι αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας, να κουβεντιάζει μαζί τους, και θα ζητήσω να λυθεί αυτό το θέμα.

Εάν δεν λυθεί, οι λύσεις που έχουμε είναι τρεις:

Η πρώτη λύση που έχουμε είναι να δοθεί άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους, οργανωμένα όμως, στους δικηγόρους να λάβουν ειδική άδεια για τις συγκεκριμένες ενέργειες για τους πολίτες. Η μία λύση είναι αυτή.

Η δεύτερη λύση είναι να παρατείνουμε τις φορολογικές δηλώσεις όταν έχουμε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή ανείσπρακτα ενοίκια, για όσο χρόνο χρειαστεί, για να καλυφθεί το όλο πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε.

Η τρίτη λύση που έχουμε μπροστά μας είναι να δεχτούμε τις φορολογικές δηλώσεις τώρα στις περιπτώσεις που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, τροποποιώντας τη σχετική διάταξη και να μας φέρουν τα σχετικά έγγραφα μετά, όταν λήξει η αποχή.  

Εξετάζουμε αυτές τις τρεις περιπτώσεις. Σας μιλάω με πλήρη ειλικρίνεια, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στους πολίτες. Θα βρούμε την καλύτερη λύση.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω την ερώτηση του συναδέλφου -κατατέθηκε με μια μέρα διαφορά από τη δική μου- και γνωρίζω και την απάντηση που είχατε δώσει. Οφείλω να σας πω ότι εκείνη η απάντηση δεν μας ικανοποίησε. Δεν θεωρώ ότι ήταν σοβαρή απάντηση υπεύθυνης Κυβέρνησης, διότι ήταν στη λογική βλέποντας και κάνοντας, παίρνουμε μία παράταση μέχρι τον Ιούλιο και εδώ είμαστε, με διάλογο –το είπατε και τώρα- να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να λύσουμε το θέμα.

Επειδή, όμως, γνωρίζετε ότι σίγουρα δεν μπορεί να είναι γνωστή η ημερομηνία που θα λήξει η αποχή των δικηγόρων και, από την άλλη, γνωρίζετε ότι ακόμη κι αν αύριο λήξει η αποχή των δικηγόρων, είναι τέτοιος ο φόρτος και σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων ούτε να τρέξουν στους δικηγόρους τους για να ρυθμίσουν την υπόθεση αυτή ούτε οι δικηγόροι μπορεί να την έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, θέλω να σας πω ότι χρειάζεται σίγουρα μια αντιμετώπιση.

Θεωρώ ότι οι τρεις προτάσεις που κάνατε στο τέλος είναι στη θετική κατεύθυνση. Και σήμερα, για να μην μας κατηγορείτε ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, έχω κι εγώ να σας καταθέσω μία πρόταση, θεωρώντας ότι σίγουρα πρέπει η συγκεκριμένη περίπτωση να ρυθμιστεί με έναν κατ’ εξαίρεση τρόπο, σε ό,τι αφορά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. 

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι θα μπορούσε το Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων να απαλλάσσονται του φόρου από ανείσπρακτα ενοίκια, με την υποβολή μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης για τα καθυστερούμενα μισθώματα. Κι αν αυτό δεν φτάνει στην Κυβέρνηση και θέλει κάποια άλλη κατοχύρωση, θα μπορούσε ακόμη-ακόμη να γίνει και με μία υποβολή αντιγράφου εξωδίκου πρόκλησης που έχει απευθύνει προς τους μισθωτές για καταβολή καθυστερούμενων μισθωμάτων.

Ξέρετε πολύ καλά ότι οποιαδήποτε δικαστική οδό θέλει να ακολουθήσει ένας εκμισθωτής, με βάση τον νόμο που διέπει τις εξώσεις ή τις εξοφλήσεις μισθωμάτων, υποχρεώνεται τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες πριν να έχει οχλήσει τον μισθωτή του με ένα εξώδικο. Αυτό το εξώδικο δεν χρειάζεται παρουσία δικηγόρου. Μπορεί να γίνει από τον εκμισθωτή και μόνο, άρα είναι μια απλή διαδικασία.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι με αυτόν τον στοιχειώδη τρόπο, που δεν έχει καμία γραφειοκρατία και απλοποιεί λίγο τη διαδικασία, η Κυβέρνηση μπορεί να έχει μια πραγματικά υπεύθυνη αντιμετώπιση στο θέμα, σεβόμενη τους πολίτες και χωρίς να τους υποβάλλει στο πείραμα της γνωστής ιστορίας του Χότζα με το γαϊδούρι όπου, όταν τελικά έμαθε τον γάιδαρο να μην τρώει, ψόφησε.
Ευχαριστώ.    

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τέτοια παραδείγματα, ούτε να επαναλάβουμε τέτοιες διδακτικές ιστορίες.

Όμως, αυτό που θα ξέρετε, κυρία Βουλευτή, είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να λύνει προβλήματα. Δεν περιμέναμε ότι θα γίνει όλη αυτή η ιστορία με τους δικηγόρους. Θα το αντιμετωπίσουμε.

Είναι πολύ θετική η πρότασή σας, την λαμβάνουμε υπόψη και γενικά, είναι θετικό σε αυτή την Αίθουσα, εκτός από κριτική, να ακούμε και προτάσεις. Εμείς όποια πρόταση θα την αξιοποιήσουμε, θα την αξιολογήσουμε κι αν τελικά υιοθετήσουμε τη δική σας πρόταση, να ξέρετε ότι θα βγούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι είναι μία πρόταση που την έκανε μια Βουλευτής της Αντιπολίτευσης.     

Exit mobile version