Οι τρεις δρόμοι για το εισόδημα αλληλεγγύης

Στην επέκταση της δυναμικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προχωρά το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες του συστήματος.


Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε μόλις δύο 24ωρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα https://keaprogram.gr 1,67 εκατ. πολίτες. Τις ώρες αιχμής η πλατφόρμα χρησιμοποιείται κάθε δευτερόλεπτο από 7.000 πολίτες ταυτοχρόνως. Εντός αυτών των δύο πρώτων ημερών συνολικά 56.231 συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις οι ίδιοι. Συγκεκριμένα, 49.426 πολίτες υπέβαλαν μόνοι τους την αίτηση, 4.614 μέσω ΚΕΠ και 2.191 μέσω δήμων.

Στον ιστότοπο του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Οι αιτήσεις είναι προσυμπληρωμένες. Οι πολίτες που προσέρχονται στα ΚΕΠ ή στους δήμους δεν χρειάζεται να προσκομίζουν κανένα δικαιολογητικό. Δικαιολογητικά απαιτούνται μόνο αν προκύψει διαφορά ανάμεσα στα προσυμπληρωμένα στοιχεία και αυτά που δηλώνουν οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να απαιτείται τροποποίηση των στοιχείων της προσυμπληρωμένης αίτησης.

Μετρητά και παροχές

Υπενθυμίζεται πως στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα 700.000 ωφελούμενοι σε όλη την Ελλάδα και 270.000 νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος έχει αποτιμηθεί στα 760 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα συνδυάζει την εισοδηματική ενίσχυση με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως για παράδειγμα δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων για τον δικαιούχο και τα μέλη της οικογένειάς του, ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, και κοινωνικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και δήμων.

Επίσης, οι υπηρεσίες πρόνοιας δεσμεύονται ότι το 10% των ωφελουμένων θα πρέπει να βρουν εργασία, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, κατά το 12μηνο που θα καταβάλλεται το επίδομα. Για να επιλεγεί κάποιος ως δικαιούχος θα πρέπει τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην έχει εισόδημα άνω των 1.200 ευρώ. Αντίστοιχα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη θα μπορεί να ενταχθεί εάν έχει έως 1.800 ευρώ εξαμηνιαίο εισόδημα, ενώ νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη θα δικαιούται να έχει λάβει εισόδημα έως 2.100 ευρώ, κατά το τελευταίο εξάμηνο.


Για την ένταξη στο ΚΕΑ ισχύουν και περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. Η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού και η τρέχουσα αξία μετοχών ομολόγων κ.τ.λ. δεν μπορεί να υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.

Κλειδί για το επίδομα τα οικογενειακά εισοδήματα του τελευταίου εξαμήνου

Το εισόδημα που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού τους 6 μήνες πριν από τον μήνα υποβολής της αίτησης είναι το «κλειδί» για ένταξη στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6πλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Προσοχή, καθώς για την ένταξη στο πρόγραμμα και τον υπολογισμό της ενίσχυσης αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα το 20% του καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από υπηρεσίες που παρέχονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, καθώς και το 20% του ποσού από πηγές κατάρτισης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εργασίας.

Αν μέλος του νοικοκυριού βρει εργασία, δεν συνυπολογίζεται κατά τον πρώτο μήνα της εργασίας το 100% και κατά τους δύο επόμενους το 40% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος. Εάν το μέλος του νοικοκυριού εξακολουθεί να εργάζεται για διάστημα άνω των τριών μηνών, το δικαίωμα στην εισοδηματική ενίσχυση διακόπτεται από την έναρξη του τέταρτου μήνα εργασίας, εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα. Τα εγγυημένα ποσά είναι:

• Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ ανά μήνα.

• Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προσαύξηση κατά 100 ευρώ ανά μήνα.

Για παράδειγμα, ζευγάρι με δύο παιδιά ενήλικα δικαιούνται 500 ευρώ τον μήνα.

• Για κάθε ανήλικο μέλος προσαύξηση κατά 50€ ανά μήνα. Για παράδειγμα, ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά δικαιούνται 400 ευρώ τον μήνα.

Παραδείγματα
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ένταξης στο πρόγραμμα, συμπλήρωσης της αίτησης και διακοπής του Κοινωνικoύ Εισοδήματος Αλληλεγγύης είναι:

Χήρα η οποία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 δεν έχει πάρει τη σύνταξη του θανόντος συζύγου που της αναλογεί, μπορεί να κάνει αίτηση; Και αν ναι, όταν θα πάρει τη σύνταξη και τα αναδρομικά που δικαιούται, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα της ζητηθεί πίσω για το διάστημα που το έλαβε;

Μπορεί να κάνει αίτηση, αφού υπολογίζεται το εισόδημα που εισπράχθηκε κατά το τελευταίο εξάμηνο. Πρέπει ωστόσο, εντός 15 ημερών από τη στιγμή που θα πάρει τη σύνταξη, να το δηλώσει ώστε να διακοπεί η παροχή του επιδόματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητηθούν αχρεωστήτως καταβληθέντα και δεν θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση.

Η πρόωρη αγροτική σύνταξη είναι εισόδημα που υπολογίζεται; Σε αιτήσεις ενδιαφερομένων δεν εμφανίζονται τα ποσά στο κουτάκι των συντάξεων.

Υπολογίζεται κανονικά. Θα πρέπει να δηλωθεί γιατί είναι από τα πεδία που αν και δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένο, θα ελεγχθεί εκ των υστέρων.

Το Ενιαίο Επίδομα παιδιού και Επίδομα τρίτεκνης οικογένειας θα δηλώνεται όσο αντιστοιχεί στο τελευταίο εξάμηνο ή το ποσό που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα;

Δηλώνεται το εισόδημα που έχει εισπραχθεί (και όχι το οφειλόμενο). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλωθεί το ποσό οικογενειακών επιδομάτων που έχει καταβληθεί τους τελευταίους έξι μήνες και όχι αυτό που θα εισπράξουν σύντομα. Αυτό που θα εισπράξουν θα πρέπει να το δηλώσουν στη γνωστή προθεσμία.

Η διατροφή τέκνων μετράει ως εισόδημα;

Ναι, εξαιρούνται μόνο τα επιδόματα αναπηρίας και το επίδομα αναδοχής.

Εστω μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά χωρίς εισοδήματα: η μητέρα φέτος πήρε αναδρομικά το οικογενειακό επίδομα και για το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει εισόδημα. Σε αυτήν την περίπτωση υπολογίζεται το σύνολο των αναδρομικών;

Εστω και αναδρομικά, είναι ένα ποσό που εισπράχθηκε το εξάμηνο που ενδιαφέρει.

Εστω αγρότης που παίρνει στο τέλος της χρονιάς αγροτικές επιδοτήσεις και έσοδα από παραγωγές. Δηλώνεται το ποσό σε σχέση με τα εκκαθαριστικά του προηγούμενου έτους;

Πρέπει να το δηλώσει όταν το εισπράξει (θα υπάρξει διασύνδεση με τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, οπότε σε κατοπινούς μηνιαίους ελέγχους θα αποτυπωθούν και οι επιδοτήσεις που τυχόν εισέπραξε).

Εστω πολίτης που έπιασε εποχική δουλειά (για 3 με 4 μήνες) και πληρώθηκε τον Ιούνιο. Αν ο μισθός του είναι μικρότερος από το ΚΕΑ θα κάνει αίτηση; Θα πρέπει να προσέρχεται κάθε μήνα να δηλώνει τον μισθό; Αν ο μισθός είναι μεγαλύτερος από το επίδομα;

Θα κάνει αίτηση και θα δηλώσει κανονικά το μηνιαίο εισόδημα (μία φορά, όχι κάθε μήνα).

Γενικά δηλώνονται μόνον οι μεταβολές, οπότε ο συγκεκριμένος θα δηλώσει ξανά τη διακοπή είσπραξης του εισοδήματος με το πέρας της εποχικής εργασίας του. Ακόμα και στην περίπτωση που ο μισθός είναι μεγαλύτερος από το ΚΕΑ, επειδή ελέγχεται το εισόδημα του τελευταίου 6μήνου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από την υποβολή της αίτησης.

Εστω πολίτης για τον οποίο το σύστημα βγάζει πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχε εισόδημα 900 ευρώ, ενώ αυτός ισχυρίζεται ότι είχε 450 ευρώ. Τι συμβαίνει;

Οταν ο αιτών ισχυρίζεται ότι εισέπραξε ποσό χαμηλότερο από αυτό που του εμφανίζεται στο σύστημα, φέρει το βάρος της απόδειξης (π.χ. καταστάσεις μισθοδοσίας).

Εκεί που δεν ζητούνται δικαιολογητικά είναι όταν το σύστημα δεν εμφανίζει καμία πληροφορία, οπότε μπορεί να εισάγεται στα σχετικά πεδία ό,τι δηλώνει ο αιτών κατά την υποβολή της αίτησης.

«Οροφή» τα 900 ευρώ

Κάθε μήνα οι δικαιούχοι εισπράττουν τη διαφορά μεταξύ του εγγυημένου ποσού και του εισοδήματός τους. Δηλαδή, ζευγάρι με δύο παιδιά ενήλικα έχουν εγγυημένο εισόδημα 500 ευρώ τον μήνα. Αν το πραγματικό τους εισόδημα από άλλες πηγές είναι 300 ευρώ τον μήνα, θα πάρουν από το ΚΕΑ 200 ευρώ. Αν είναι 250 ευρώ, θα πάρουν από το ΚΕΑ 250 ευρώ κ.ο.κ. Ως ανώτατο όριο εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: Έθνος

Exit mobile version