Οι νέες εισφορές που θα πληρώνουν οι αγρότες

Και ο ΟΓΑ θα ενταχθεί άμεσα στο νέο υπερ-ταμείο μαμούθ όλων των ασφαλισμένων για κύρια σύνταξη, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνήθηκαν να συζητήσουν οποιαδήποτε εξαίρεση από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, αντιδρώντας στις μόνιμου χαρακτήρα εξαιρέσεις, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών δεν δέχθηκαν και την δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ασφαλιστικών κλάσεων, μιας χαμηλότερης, στο 16% που θα οδηγούσε αντίστοιχα και σε χαμηλότερη σύνταξη (και εθνική και ανταποδοτική) και μιας στο 20%.

Έτσι, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που είναι σχεδόν έτοιμο, και σύμφωνα με τις δημόσιες εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας, δύο από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες δεν θα περιλαμβάνονται.

Η άρνηση των εκπροσώπων των πιστωτών ήταν άμεση και κατηγορηματική, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση προέβλεπε 5ετή μεταβατικότητα για την ένταξη του ΟΓΑ στον ενιαίο υπερ-φορέα. Την ίδια τύχη είχε και η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί για 20%, με αντίστοιχη μάλιστα μείωση της ανταποδοτικής αλλά και της Εθνικής σύνταξης.

Στο κείμενο που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, εκτός ΕΦΚΑ παραμένουν μόνο οι προνοιακού χαρακτήρα παροχές του ΟΓΑ, καθώς και οι μη συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες του ΝΑΤ.

Έτσι, πλέον, για τους αγρότες, από 1/1/2021 θα προβλέπεται εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους, ανεξάρτητα από το χρόνο που ασφαλίστηκαν, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Για το διάστημα από 1/7/215 έως 31/12/2016 το ύψος της μηνιαίας εισφοράς αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 10%, θα υπολογίζεται όμως επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών.

Για το 2017, η εισφορά διαμορφώνεται στο 14%, το 2018 αυξάνεται στο 16%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 19% ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής να καθοριστεί στο 20%.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων, τον Φεβρουάριο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προέβλεπε ότι το κατώτερο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα δεν θα είναι κάτω του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού. Ήτοι, η εισφορά είτε 20% είτε 16% – ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης – θα έπρεπε να υπολογίζεται επί ποσού 468,8 ευρώ, ώστε να πληρώνει το μήνα 93,7 ή 75 ευρώ αντίστοιχα.

Πλέον, μετά την άρνηση των θεσμών να αποδεχθούν τις δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς, στο υπουργείο Εργασίας καταρτίζουν πρόταση, βάσει της οποίας, μόνο για τους αγρότες, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα υπολογίζεται επί του 70% του κάθε φορά κατώτατου μισθού. Κατά συνέπεια, το ύψος της κατώτερης μηνιαίας εισφοράς για τους αγρότες, καθορίζεται στα 82 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αλλαγές προβλέπονται σύμφωνα με πληροφορίες, και όσον αφορά τις μεταβατικές διατάξεις για την αύξηση των εισφορών στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ειδικά για τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προβλέπεται νέα βελτιωμένη διάταξη, αναφορικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για τη τριετία 2017-2019.

Αναλυτικά, η έκπτωση της τάξης του 50% θα ξεκινά από εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ της αρχικής διάταξης) και θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 58.000 ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης, ότι στο τελικό σχέδιο νόμο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα των επιστημόνων να δημιουργήσουν επαγγελματικό ταμείο και να μην ενταχθούν τα επικουρικά τους και τα εφάπαξ στης γενικής διατάξεις της προωθούμενης μεταρρύθμισης, καθώς δεν κατατέθηκε η σχετική πρόταση στο υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: Euro2day.gr

 

Exit mobile version