Οι «e-παγίδες» σε ιστοσελίδες για πώληση ή μισθωση ακινήτων… χωρίς μεσάζοντες

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα ιστοσελίδες, οι οποίες υπόσχονται την πώληση – μίσθωση ακινήτων χωρίς μεσάζοντες.

Το εν λόγω «κίνημα», που, όπως σημειώνουν παράγοντες της εγχώριας κτηματαγοράς, ουδεμία σχέση έχει με το αντίστοιχο των παραγωγών προϊόντων, ξεπήδησε ως απόρροια, αφενός, της οικονομικής κρίσης και, αφετέρου, της αδυναμίας του μεσιτικού χώρου να συμπεριφερθεί υπεύθυνα. «Οι συμπεριφορές ορισμένων μεσιτών… στιγμάτισαν το επάγγελμα», αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Πίσω από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες κρύβονται απασχολούμενοι στους «εντός, εκτός και επί τα αυτά» κλάδους που άπτονται των ακινήτων και του μεσιτικού χώρου.

Σκοπός τους είναι να «αλιεύσουν» -με έμμεσο ή άμεσο τρόπο- ιδιοκτήτες, προκειμένου να δημιουργήσουν βάση δεδομένων, την οποία εν συνεχεία θα μπορούν να αξιοποιήσουν προς ίδιον όφελος, αφήνοντας την επίτευξη του προκείμενου στόχου κάθε ιδιοκτήτη (βλ. τη διάθεση του ακινήτου) στο έλεος του Θεού».

Προς επίρρωσιν, στις συμβουλές που απευθύνει προς τους ενδιαφερομένους σχετική ιστοσελίδα περιλαμβάνεται και η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων που αφορούν στο ακίνητο. «Εάν όλα τα έγγραφα του ακινήτου, τόσο νομικής όσο και τεχνικής φύσεως, έχουν συγκεντρωθεί και τεθεί σε τάξη από νωρίς, αυτό θα σας βοηθήσει να διεκπεραιώσετε τη συναλλαγή πιο γρήγορα», αναφέρει και συνεχίζει: «Η μελέτη, για παράδειγμα, της κάτοψης του σπιτιού σας μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο σε πιθανό αγοραστή αλλά και σε πιθανό μισθωτή. Οσο περισσότερο χρόνο ξοδέψει ο άνθρωπος στο χώρο σας ή και μελετώντας τα έγγραφα του σπιτιού τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μιας επιτυχούς συναλλαγής. Για συγκέντρωση και προετοιμασία όλων των εγγράφων είναι καλό να απευθυνθείτε σε δικηγόρο».

«Δόλωμα» οι ξένοι επενδυτές

Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι διαχειριστές των επίμαχων σελίδων εμπλουτίζουν διαρκώς τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Πέρα, δηλαδή, από την ευκολία της καταχώρισης, που συνοδεύεται και από, παράλληλη, παρουσίαση πάνω στο χάρτη, πλατφόρμα αναλαμβάνει ακόμη και την ταυτόχρονη μετάφραση -σε πέρα από μία γλώσσες- της εκάστοτε αγγελίας, γεγονός που, όπως αναφέρει, «αποτελεί αναμφισβήτητο πλεονέκτημα για την πρόσβαση στη διεθνή αγορά επενδυτών». Πρόκειται για μια υπόσχεση, που, όπως σχολιάζουν κτηματομεσιτικοί παράγοντες, είναι χωρίς αντίκρισμα. Σύμφωνα, άλλωστε, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τα ακίνητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυναμική επενδυτική επιλογή, χάρη στις υψηλές τους αποδόσεις και τις χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με τη δυναμική του τουρισμού και την ανάπτυξη των υποδομών. Το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων και η βαριά φορολογία, ωστόσο, δεν επιτρέπουν σήμερα να αναδειχθεί.

Πυρ ομαδόν από μεσίτες

Την μήνιν, τόσο της μεσιτικής αγοράς όσο και εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται νομίμως στην e-αγορά ακινήτων, έχει προκαλέσει η εμφάνιση αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, μεταξύ άλλων, οι διαχειριστές των συγκεκριμένων σελίδων παραμένουν ανώνυμοι. «Είτε δεν υπάρχει ταυτότητα είτε τα στοιχεία που αναγράφονται, όσον αφορά στο who is who της πλατφόρμας, είναι ελλιπή ή γενικόλογα», τονίζουν. Για τους ίδιους, ωστόσο, η συγκεκριμένη… παράλειψη μπορεί να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη στην προσπάθειά του να διακρίνει τις σοβαρές από τις ύποπτες κινήσεις.

Για «παραμυθένια συστήματα, που έχουν απώτερο σκοπό», κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτος Παραδιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ακίνητο είναι ένα αγαθό δύσκολα διαθέσιμο, συνεπώς οι κάτοχοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιου είδους κινήσεις και κυρίως να αποφεύγουν να δίνουν στοιχεία. «Πρόκειται για χάσιμο χρόνου και χρήματος, τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον ενδιαφερόμενο», καταλήγει ο κ. Παραδιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους διαχειριστές σελίδας, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται στη διάρκεια προσωπικών συναντήσεων. «Εάν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται μακριά, προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν και από το τηλέφωνο ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πάντα, όμως, οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια προσωπικών συναντήσεων είναι πιο αποτελεσματικές», υπογραμμίζουν.

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) και υπεύθυνος ανάπτυξης εταιρικού δικτύου της Bee Real Estate, κ. Θεολόγος Μπόσδας. Οπως εξηγεί, σαφώς και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ιδιοκτήτη να διαθέτει την περιουσία του με ίδια μέσα και να διεκδικεί (σε εύλογο βάθος χρόνου) το τίμημα, που μπορεί να του προσφέρει η αγορά. «Το να αναπτύσσονται, όμως, τρίτοι (φαινομενικά άσχετοι ή ακόμα και κατ’ επίφαση ανιδιοτελείς) παράγοντες γύρω από έναν θεσπισμένο από την πολιτεία ρόλο, όπως του κτηματομεσίτη, με βάση την κοινή λογική μάς ξεπερνάει όλους ως κοινωνία, επιχειρώντας να αναγάγουν το τζάμπα σε πανάκεια διά πάσαν νόσον και ασθένεια», καταλήγει.

«Υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Στον αντίποδα, ένας μεσίτης δεν μπορεί να πει ψέματα», υπογραμμίζει, τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθηνών – Αττικής, κ. Ιωάννης Ρεβύθης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Exit mobile version