Nέες ρυθμίσεις, με ακόμα χαμηλότερες δόσεις, ή και «πάγωμα» της οφειλής τους για 6 μήνες ή 1 χρόνο, ζητούν οι δανειολήπτες από τις τράπεζες, καθώς λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους.
Τον Απρίλιο «έσκασαν» στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ και τον Μάιο οι καθυστερήσεις κινούνται ανοδικά, ωστόσο ο ρυθμός δημιουργίας νέων «κόκκινων» είναι σημαντικά χαμηλότερος, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους που κοκκίνισαν δάνεια 2 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των δανειοληπτών που ζητούν από τις τράπεζες λύσεις «σωτηρίας», προκειμένου να διευκολυνθούν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους και για να σώσουν τις ιδιοκτησίες τους από το ενδεχόμενο του πλειστηριασμού.
Oπως παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη οι αυξήσεις σε φόρους, ο ΕΦΚΑ, αλλά και οι οφειλές του Δημοσίου που δεν επιστρέφονται στους δικαιούχους δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που κτυπάει κατευθείαν τους στόχους μείωσης των καθυστερούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
Tα ανοίγματα
Οι τράπεζες από την πλευρά τους για να ανακόψουν τη δημιουργία νέων καθυστερήσεων και κυρίως για να πιάσουν τους στόχους μείωσης -τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να περιοριστούν κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019-, έχουν απευθύνει κάλεσμα στους πελάτες τους με καθυστερούμενες οφειλές να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, προσφέροντας ελκυστικές και προσωποποιημένες ρυθμίσεις, «κουμπωμένες» με τις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη.
Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ειδικά από τον Σεπτέμβριο που θα μπουν σε εφαρμογή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σημαντικό ποσοστό από τους δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών θα σπεύσει να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα δάνειά του, προκειμένου να μη βγουν στο σφυρί ακίνητα.
Το αν οι τράπεζες θα είναι εντός στοχοθεσίας μείωσης το 2017 θα φανεί στο τέλος της χρονιάς, το σίγουρο είναι ότι οι ρυθμίσεις θα εντατικοποιηθούν, πολλά δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) θα μεταφερθούν στις εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών, και παράλληλα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε διαγραφές οφειλών, όπως και σε πωλήσεις δανείων.
Πηγή: Έθνος