Quantcast
Οδήγηση για τους 70άρηδες στην Ελλάδα-Τι εξετάζει η Κομισιόν - enikonomia.gr
share

Οδήγηση για τους 70άρηδες στην Ελλάδα-Τι εξετάζει η Κομισιόν

δημοσιεύτηκε:

Nέο σχέδιο για την οδήγηση των πολιτών ηλικίας άνω των 70 ετών φαίνεται πως επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Mερικές από τις αλλαγές που αναμένεται να έρθουν για αυτό το ηλικιακό όριο αφορούν μεταξύ άλλων τους ιατρικούς ελέγχους οι οποίοι θα γίνουν πιο εκτενέστεροι και πιο αυστηροί για τους οδηγούς που κλείνουν τα 70 έτη. Υπενθυμίζεται πως σε καμία χώρα της ΕΕ  δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης. Ενώ η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει πως μόλις οι οδηγοί των ΙΧ συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας θα πρέπει να εξετάζονται από 2 γιατρούς ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση των 80 χρονών κάθε 2 έτη απαιτείται η εξέταση του οδηγού από περισσότερες ειδικότητες γιατρών

Η πρακτική εξέταση οδήγησης

Επίσης στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των στελεχών της Κομισιόν  φαίνεται πως έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης. Υπενθυμίζεται πως πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν ωστόσο αυτό  δεν εφαρμόστηκε.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως στο θέμα του υποχρεωτικού τεστ οδήγησης για τους οδηγούς άνω των 70 αντέδρασαν αρκετοί υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ αλλά και ασφαλιστές. Μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν οι πολίτες ηλικίας άνω των 70 ετών θα πρέπει είτε να συμπληρώνουν μια λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας, είτε να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε 5 χρόνια.

To κείμενο σχεδίων της Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων για το θέμα της ανανέωσης διπλώματος οδήγησης πως μερικές από τις προτάσεις που υπάρχουν είναι πως  «τα διπλώματα που εκδόθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν θα ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά μόνο για 15 χρόνια, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Ελλάδα. Από την ηλικία των 70 θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια έως τα 80 και κατόπιν κάθε 2 χρόνια».

«Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες μιας ορισμένης ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό τεστ φυσικής κατάστασης χωρίς κανέναν περαιτέρω λόγο δεν είναι καλή» επεσήμαναν πολλοί υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ. 

Από την άλλη πλευρά οι ασφαλιστές θεωρούν πως είναι καλό οι άδειες οδήγησης να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια από την ηλικία των 70 ετών, μέσω μιας αυτοαξιολόγησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.