Νέο κρατικό επίδομα ενοικίου έως και 500 ευρώ: Ποιοι θα το λάβουν και πώς

επίδομα

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναφορικά με τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου ή συγκατοίκησης μεταξύ 300 ευρώ και 500 ευρώ σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Αυτό αφορά σε όσους διαμένουν σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 και το εν λόγω μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο  κρατικής αρωγής που ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης επισημαίνεται πως το επίδομα θα δοθεί για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, των κατοικιών των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές και το ποσό του θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις παραμέτρους. Σημειώνεται δε πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή στέγαση με επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης είτε μέσω του gov.gr επιλέγοντας στην κατηγορία Πολίτης και Καθημερινότητα την υποκατηγορία φυσικές καταστροφές, είτε απευθείας στο arogi.services.gov.gr.

Επίδομα στέγασης/ενοικίου: Ποιοι θα πληρωθούν στις 30 Αυγούστου

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο ΟΠΕΚΑ θα πληρώσει στις 30 Αυγούστου το επίδομα στέγασης/ενοικίου σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι και την 31 Ιουλίου 2024 και έχει εγκριθεί. Ωστόσο η πίστωση των ποσών του επιδόματος θα γίνει στις 29 Αυγούστου στους τραπεζικούς λογαριασμών των δικαιούχων. Σημειώνεται δε πως το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

Για τον δικαιούχο το μηνιαίο  ποσό του επιδόματος είναι 70 ευρώ ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται 35 ευρώ το μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ποσών, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού. Δεν γίνονται δεκτά μισθωτήρια με ποσό μικρότερο των 10 ευρώ.

 

 

Exit mobile version