Εκτός κοινωνικών και τακτικών επιδομάτων αναμένεται να μείνουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και συγκεκριμένα εξαιτίας του ελάχιστου τεκμαρτού που θα διαμορφώνεται από 10.920 ευρώ έως και 14.196 ευρώ σε ετήσια βάση.
Μερικά από αυτά τα επιδόματα είναι μεταξύ άλλων το Market Pass, το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά αυτό αφορά και την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την υπαγωγή υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Αναλυτικά, μερικά από τα επιδόματα που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
1.Επίδομα παιδιού:
Αυτό καταβάλλεται σε μια οικογένεια με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων που έχει αλλά και σύμφωνα με το εισόδημα της. Μάλιστα σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία υπάρχουν τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος:
- Πρώτη κατηγορία: Μέχρι 6.000 ευρώ είναι το όριο εισοδήματος
- Δεύτερη κατηγορία: από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το όριο εισοδήματος
- Τρίτη κατηγορία: Από 10.001 ευρώ έως 15.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το όριο εισοδήματος
Διευκρινίζεται πως λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους προκειμένου να προσδιοριστεί η κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος.
Επίσης επισημαίνεται πως σε μηνιαία βάση το ποσό του επιδόματος παιδιού διαμορφώνεται ως εξής:
Α. Πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος:
-Στα 70 ευρώ είναι για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
-Στα 70 ευρώ είναι για το δεύτερο παιδί
-Και στα 140 ευρώ είναι για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου,
Β. Δεύτερη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος:
-Στα 42 ευρώ είναι για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
-Στα 42 ευρώ είναι για το δεύτερο παιδί
-Στα 84 ευρώ είναι για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου
Γ. Τρίτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος:
- Στα 38 ευρώ είναι για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο,
- Στα 28 ευρώ είναι για το δεύτερο παιδί
- Στα 56 ευρώ είναι για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου
2.Επίδομα στέγασης:
Δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 7.000 ευρώ το συνολικό εισόδημα ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού για να λάβει το επίδομα στέγασης. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Μια μονογονεϊκή οικογένεια για να λάβει το επίδομα αυτό θα πρέπει το εισόδημα της να προσαυξάνεται στα 7.000 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Το μέγιστο ύψος του ετήσιου συνολικού εισοδήματος διαμορφώνεται στα 21.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο στα 70 ευρώ το μήνα το οποίο προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
3. ‘Εκπτωση ΕΝΦΙΑ:
Ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται σήμερα στο ήμισυ με την προϋπόθεση όμως το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ. To ποσό όμως αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν ξεπερνάει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.