Νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς για 210.000 ένστολους

Μεγάλες ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις έρχονται για περίπου 210.000 ένστολους, τόσο για τους εν ενεργεία όσο και για τους απόστρατους.

Οι περίπου 120.000 εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες περικοπές μισθών και κατάργηση ή μείωση επιδομάτων. Οι αλλαγές είναι στο νέο Μνημόνιο που ψηφίζεται στις επόμενες μέρες και θα τους επηρεάσουν διπλά: στο μισθό, αλλά και στη σύνταξη.

Οι δε 90.000 απόστρατοι μπαίνουν από τώρα στο… τούνελ του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και θα εξέλθουν το 2019 με μικρότερες συντάξεις.

Τέσσερις είναι οι ανατροπές:

1. Μειώσεις αποδοχών από το 2018 με νέο μισθολόγιο που θα συγχωνεύει επιδόματα.

2. Μειώσεις συντάξεων με το νέο τρόπο υπολογισμού για αποχωρήσεις μετά την 1η/7/2016.

3. «Ψαλίδι» 7 εκατ. ευρώ στα επιδόματα (ειδικών συνθηκών, ευθύνης και ενδεχομένως σε πτητικά, καταδυτικά).

4. Μειώσεις συντάξεων έως 18% στους απόστρατους μέσω επανυπολογισμού αποδοχών και καθορισμού προσωπικής διαφοράς μεταξύ νέας και παλιάς σύνταξης.

Οι επερχόμενες αλλαγές έχουν βάλει… φωτιά στις τάξεις των ένστολων, οι οποίοι σπεύδουν με προειδοποιητικές βολές να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα δεχτούν υποβάθμιση στις αποδοχές τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τις αλλαγές αυτές απέναντι στους δανειστές και τις προωθεί με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα σε έναν πλήρη οδηγό τις αλλαγές που κυοφορούνται αλλά και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν όσοι επιλέξουν την έξοδο στη σύνταξη, ώστε να γλιτώσουν τα χειρότερα, γιατί σε μια μείωση μισθού και επιδομάτων θα είναι μικρότερη και η σύνταξη, όπως και το εφάπαξ που θα λάβουν σε μελλοντική έξοδο.

Ποιοι αποχωρούν με 27,5 χρόνια μέσα στο 2017

Οσοι κατετάγησαν πριν από το 1992 και συμπλήρωσαν έως το 2012 τα 24,5 έτη υποχρεωτικής υπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας συμπληρώνουν φέτος τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη, αρκεί να έχουν συνολικά 27,5 έτη. Στα έτη υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση (24,5) συνυπολογίζεται και η στρατιωτική τους θητεία (κατόπιν εξαγοράς). Στο συνολικό χρόνο εξόδου (27,5, 29, 30,5 κ.λπ.) προσμετρώνται διπλά τα έτη σε μονάδες εκστρατείας (μάχιμη υπηρεσία), που μπορεί να είναι από 2 έως 5 χρόνια.

Για παράδειγμα, στρατιωτικός με 24,5 έτη το 2012 αποχωρεί όταν θα έχει συνολικό χρόνο 27,5 έτη. Στα έτη αυτά μπορούν να συνυπολογιστούν και πλασματικοί χρόνοι. Αν είχε 2 έτη παραμονής σε μονάδα εκστρατείας, θα προσαυξήσει το σύνολο ων ετών κατά 4 έτη. Αν είχε 5 χρόνια, τότε ο συνολικός χρόνος προσαυξάνεται κατά 10 έτη.

Οσοι είχαν τα 24,5 έτη πριν από το 2013 έχουν επίσης θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα.

Για παράδειγμα, όσοι συμπλήρωσαν 24,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο στράτευμα ή στα Σώματα Ασφαλείας το 2011 μπορούν να υποβάλουν αίτηση για σύνταξη μόλις συμπληρώσουν 26 έτη.
Οσοι έχουν τα 24,5 έτη το 2013 θα πρέπει να συμπληρώνουν συνολικά 29 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

Οσοι συμπλήρωσαν 24,5 έτη το 2014 χρειάζονται 30,5 έτη στο σύνολο για να πάρουν σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.

Οσοι συμπληρώνουν 24,5 έτη από 1/1/2015 και μετά, που είναι οι νέοι μετά το 1993 υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια υπηρεσίας στην οποία υπολογίζονται τα χρόνια της σχολής, η στρατιωτική θητεία (με εξαγορά), καθώς και τα διπλά έτη από την υπηρεσία τους σε μάχιμες μονάδες.

Στα 60 η σύνταξη αν δεν έχουν 40 χρόνια – «Παγωμένη» η διάταξη για τα 58

Το απώτατο όριο ηλικίας για να βγουν σε αποστρατεία είναι το 60ό έτος. Υπάρχει όμως και η ψηφισμένη πρόβλεψη στο άρθρο 1 παρ. 7 του ν. 4336/2015 για εφαρμογή του 58ου έτους για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς όμως να εφαρμόζεται. Η διάταξη λέει: «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία, όπως ειδικότερα θα ρυθμιστεί νομοθετικά, πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


Exit mobile version