Quantcast
Έρχονται νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος - Τι θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - enikonomia.gr
share

Έρχονται νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος – Τι θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, τις 11 π.μ θα εξειδικεύσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης τα μέτρα κατά των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Ο Θ. Σκυλακάκης αναμένεται να αναφέρει τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν για τους λογαριασμούς ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών. Μερικά από αυτά εκτιμάται πως θα είναι η επαναφορά των κρατικών επιδοτήσεων μόνο στα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα) τιμολόγια  της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης  τα ποσά των επιδοτήσεων αυτών φαίνεται πως δεν θα είναι οριζόντια αλλά κλιμακωτά και πως θα δοθούν με βάση οικονομικά κριτήρια. Το σίγουρο είναι ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα αφορούν οπωσδήποτε ευάλωτες ομάδες πολιτών. Επίσης ο Θ. Σκυλακάκης θα μιλήσει και για το τί συμβαίνει στην  αγορά της ενέργειας.

Η δήλωση Μητσοτάκη για τους λογαριασμούς ρεύματος

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα των λογαριασμών ρεύματος μίλησε χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι  υπάρχει έξαρση τιμών στη χονδρική τιμή και χωρίς αυτή την παρέμβαση αυτή η έξαρση θα «χτυπούσε» τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ανέφερε ότι το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο.

Ρεύμα: Πού βρίσκεται σήμερα η μέση χονδρεμπορική τιμή και ποιο είναι το πρόβλημα

Στα ύψη εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας  στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα euenergy.live η μέση χονδρεμπορική τιμή  ρεύματος στη χώρα μας σήμερα έφτασε στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα  καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 24% από χθες (176.33 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Επίσης  η μέγιστη τιμή ρεύματος άγγιξε τα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ελάχιστη  διαμορφώθηκε στα  72,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι υψηλές τιμές ρεύματος  στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  έχουν προκαλέσει σημαντικά  προβλήματα στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποια από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στο ότι υπάρχει  έλλειμμα ισχύος διότι η Αυστρία έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Δεν έχει αναγκαίες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας η Ουγγαρία  για την κάλυψη αναγκών ζήτησης. Υπενθυμίζεται πως η χώρα προμηθεύεται ηλεκτρικό ρεύμα από τη Γερμανία μέσω Αυστρίας.

Σημειώνεται δε πως προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στη μεταφορά επαρκούς ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης καθώς και η Ουκρανία έχει υποστεί ζημιά στις υποδομές της.  Ενδεικτικά αναφέρεται πως η χώρα μόνο για τον μήνα Ιούνιο είχε εισαγωγές ρεύματος 800.000  MWh. Αυτόν τον αριθμό τον είχε για ολόκληρο το 2023 . Η Ουκρανία αγοράζει ρεύμα από την Ουγγαρία. Και η τελευταία  βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις ισχύος.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.