Quantcast
Nέες επιδοτήσεις για το πρόγραμμα «e-Astypalaia»: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και τι ποσά θα δοθούν - enikonomia.gr
share

Nέες επιδοτήσεις για το πρόγραμμα «e-Astypalaia»: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και τι ποσά θα δοθούν

δημοσιεύτηκε:

Νέες επιδοτήσεις  από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο  πλαίσιο του προγράμματος «e-Astypalaia».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα πραγματοποιηθεί πληρωμή  ύψους 89.084,35 ευρώ σε 10 δικαιούχους του προγράμματος «E-astypalaia». Επίσης επισημαίνεται πως στις 24 Οκτωβρίου θα πιστωθεί το ποσό των 89.084,35 ευρώ σε 10 ωφελούμενους για έντεκα 11 ηλεκτρικά οχήματα. Με την 7η απόφαση θα έχουν καταβληθεί συνολικά, από την έναρξη της δράσης, 467.203,09 ευρώ για 45 αιτήσεις και 68 ηλεκτρικά οχήματα.

Υπενθυμίζεται πως η  δράση e-astypalea σηματοδοτεί τη μετάβαση των νησιών στην ηλεκτροκίνηση. Στην Αστυπάλαια υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την φόρτιση όλων των ηλεκτρικών οχημάτων του νησιού.

Πρόγραμμα e-astypalea: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα https://e-astypalea.gov.gr/faqs.html ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις  για το πρόγραμμα «e-Astypalaia».

Αναλυτικά:

1. Ποιο είναι το ύψος των επιδοτήσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα «e-Astypalea»;

Το αποδέκτη και ανά όχημα, καθορίζεται στον παρακάτω πίνακα:ύψος των επιδοτήσεων (οικολογικό bonus) ανά κατηγορία ωφελούμενου/τελικού Ι).

 

2. Εάν αποκτήσω ένα/περισσότερα όχημα/οχήματα στο πλαίσιο της δράσης «e- Astypalea», μπορώ να μετακινηθώ με αυτό/αυτά εκτός Αστυπάλαιας ; Για κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, διακοπές ή μόνιμη διαμονή ;

Ο ωφελούμενος μπορεί να κάνει πρόσκαιρα και περιστασιακά ταξίδια με το ηλεκτρικό του όχημα για κάλυψη προσωπικών αναγκών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η μόνιμη διαμονή και χρήση του οχήματος εκτός Αστυπάλαιας. Το όχημα ή τα οχήματα που αποκτώνται στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Αστυπάλαιας.

Η μη τήρηση αυτού του όρου από τον ωφελούμενο, που θα διαπιστωθεί από προγραμματισμένους επιτόπιους ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, αποτελεί λόγο μη συμμετοχής στη δράση και αναζητείται εντόκως το ποσό της επιχορήγησης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

3. Εάν η μόνιμη κατοικία μου δεν είναι στο Δήμο Αστυπάλαιας μπορώ να κάνω αίτηση στη δράση «e-Astypalea» ;

Όχι. Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης στη δράση «e-Astypalea» μόνο για τα φυσικά πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Δήμο Αστυπάλαιας. Η μόνιμη κατοικία στον Δήμο Αστυπάλαιας αποδεικνύεται από το σύνολο των παρακάτω υποχρεωτικών δικαιολογητικών, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του οδηγού της δράσης:

• Έντυπο Ε1 τελευταίας φορολογικής χρήσης, όπου αναφέρεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος,

• Πρόσφατος λογαριασμός Δ.Ε.Κ.Ω. της μόνιμης κατοικίας στον Δήμο Αστυπάλαιας,

• Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας στον Δήμο Αστυπάλαιας, όπως αυτή εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα www.gsis.gr, ή από το Δήμο Αστυπάλαιας ή από το ΚΕΠ και

• Υπεύθυνη Δήλωση με θεώρηση γνήσιου υπογραφής ότι ο αιτών είναι μόνιμος κάτοικος Αστυπάλαιας.

4. Κάθε ωφελούμενος, είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε είναι ιδιοκτήτης Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ είτε είναι εταιρία, πόσες αιτήσεις δικαιούται να υποβάλλει, κάνοντας χρήση του ίδιου ΑΦΜ και για πόσα οχήματα ;

  • Κάθε ένας ωφελούμενος, που είναι φυσικό πρόσωπο, έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μία (1) αίτηση κάνοντας χρήση του ΑΦΜ του, με σκοπό την αγορά ενός (1) οχήματος .
  • Κάθε ένας ωφελούμενος, που είναι ιδιοκτήτης Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ , έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μία (1) αίτηση κάνοντας χρήση του ΑΦΜ του, με σκοπό την αγορά ενός (1) οχήματος.
  • Κάθε ένας ωφελούμενος, που είναι εταιρία, μπορεί να υποβάλλει έως τρεις (3) αιτήσεις, χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ της εταιρίας, υπό την προϋπόθεση πριν την υποβολή επόμενης αίτησης να έχει πραγματοποιηθεί η οριστική υπαγωγή όλων των προηγούμενων αιτήσεων (υπαχθείσες αιτήσεις σε Υπουργική Απόφαση) και σύμφωνα με τους περιορισμούς που υπάρχουν για τον αριθμό των οχημάτων ανά κατηγορία οχήματος.

Η εταιρία έχει την δυνατότητα να αιτηθεί επιδότηση για την αγορά έως τριάντα (30) συνολικά οχημάτων ή/και ηλεκτρικών δίκυκλων/τρίκυκλων ή/και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το σύνολο των αιτηθέντων αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών ή/και επαγγελματικών οχημάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους ανά εταιρία δεν μπορεί να ξεπερνά τα δεκαπέντε (15) και το σύνολο των αιτηθέντων ηλεκτρικών ποδηλάτων ανά εταιρία δεν μπορεί να ξεπερνά τα δέκα (10).

5.Είμαι κάτοχος άδειας ΤΑΞΙ μαζί με δυο ακόμα φυσικά πρόσωπα και ποσοστά 20%, 50% και 30%. Η αίτηση υποβάλλεται ανά μεριδιούχο ή συνολικά ; Η επιδότηση καταβάλλεται ανά μεριδιούχο ή συνολικά ;

Σε περίπτωση που υπάρχει συγκυριότητα στην άδεια υποβάλλεται μια (1) αίτηση, η οποία και πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των συγκυριούχων και να επισυνάπτονται τα ατομικά δικαιολογητικά όλων των συγκύριων, όπως αυτά προβλέπονται στην λίστα δικαιολογητικών (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι).

Για την περίπτωση της είσπραξης της αναλογούσας επιδότησης προτείνεται να επιλεγεί ένας εκ των συγκύριων, ο οποίος θα ορίζεται με την σχετική υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ) από τους υπολοίπους, και η καταβολή της να γίνει στον λογαριασμό του.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.