Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πώς να επιλέξουμε χρώμα – Τι προτείνει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής

ρεύμα

Για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος τα οποία θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος «προάγουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση για τις τιμές των παρόχων, προς όφελος των καταναλωτών» μίλησε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής και μηχανολόγος μηχανικός.

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης προσπάθησε να δώσει μικρές συμβουλές για κάθε χρώμα τιμολογίου και τη χρήση του.

Αναλυτικά όσα είπε για κάθε «χρώμα τιμολογίου»:

Μπλε τιμολόγιο

«Το μπλε τιμολόγιο είναι πολύ απλό. Είναι μια κλειδωμένη τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όσο διάστημα διαρκεί η σύμβαση του καταναλωτή με τον πάροχο. Έχεις για παράδειγμα 12 μήνες μια σύμβαση με τον πάροχο, ξέρεις ότι η τιμή χρέωσης θα είναι και τους 12 μήνες σταθερή. O πάροχος έχει ενσωματώσει το ρίσκο του σε αυτή την τιμή από την αρχή. Δηλαδή λέει ότι πιθανόν να γίνουν κάποιες αλλαγές ενεργειακές κλπ, εγώ βάζω το ρίσκο μου μέσα σε αυτή την τιμή και προσφέρω σταθερά αυτό το νούμερο», είπε στην ΕΡΤ.

Τόνισε πως το μπλε τιμολόγιο συμφέρει αυτόν που έχει πολύ μικρή κατανάλωση.

Πράσινο τιμολόγιο

«Η χρέωση της κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές. Δηλαδή, η χρέωση της τελικής τιμής στο πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται από τρεις συνιστώσες. Aπό μία σταθερή τιμή βασικής εκκίνησης και από κει και πέρα δίνει κάποια όρια ο προμηθευτής. Ανώτατο και κατώτατο όριο τιμής όπου πάνω και κάτω από αυτά τα όρια ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, ο μηχανισμός διακύμανσης.

Πρέπει να πούμε ότι είναι ενσωματωμένη στο πράσινο τιμολόγιο και μία κυμαινόμενη τιμή η οποία έχει να κάνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής συν το πάγιο».

Κίτρινο τιμολόγιο

«Το κίτρινο τιμολόγιο είναι εκτεθειμένο στο χρηματιστήριο ενέργειας στο 100%. Η τιμή διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς. Έχω μελετήσει την ενεργειακή αγορά παγκόσμια, βλέπω ότι υπάρχει μία πτώση, μία αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο και στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Και ίσως – αν όπως πάει ο Δεκέμβριος πάει και ο Ιανουάριος – θα είναι φθηνότερο και από το πράσινο».

Πορτοκαλί τιμολόγιο

«Το πορτοκαλί τιμολόγιο θέλει έξυπνο μετρητή. Το πορτοκαλί όταν έχεις έξυπνο μετρητή, σε κατευθύνει ποιες ώρες της ημέρας να βάλεις σε λειτουργία ενεργοβόρες οικιακές συσκευές που έχεις χαμηλή χρέωση και σε ποιες να αποφύγεις. Είναι καλό για επαγγελματικούς καταναλωτές που έχουν πολλές συσκευές».

Ο κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε επίσης πως: «Αν το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό μετατραπεί σε ένα χρηματιστηριακό προϊόν, ακολουθεί τους κανόνες και τους νόμους της χρηματιστηριακής αγοράς. Άρα λοιπόν είναι σαν να αγοράζεις κάτι από το χρηματιστήριο».

Exit mobile version