Νέα Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας της ΔΥΠΑ: Έτσι θα την ανανεώσετε

ΔΥΠΑ

Τη νέα Ψηφιακή Κάρτα ανεργίας της ΔΥΠΑ μπορούν να εκδώσουν εντός 2 ωρών  οι πολίτες εάν ακολουθήσουν 9 βήματα.

Αναλυτικά:

Το ψηφιακό έγγραφο των πολιτών είναι έτοιμο προς χρήση και μπορούν να το αξιοποιήσουν στις συναλλαγές τους με τη ΔΥΠΑ ή με άλλους φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα. Η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας περιλαμβάνει QR Code το οποίο μπορεί να σκαναριστεί και έτσι να επαληθευτεί η ισχύς της από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα. Η έκδοση της Κάρτας αυτής προϋποθέτει την εγκατάσταση της εφαρμογής Gov.gr Wallet

Η ανανέωση της κάρτας

Η κάρτα διαρκεί για το διάστημα 3μηνών και είναι αναγκαίο να ανανεώνεται 20 μέρες πριν λήξει το τρίμηνο. Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι πολίτες που αναζητούν εργασία και είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ μπορούν να αποθηκεύσουν σε κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες κινητές συσκευές τη νέα Ψηφιακή Κάρτα Υπηρεσίας και να την χρησιμοποιήσουν για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται.

Η λειτουργία

Ο κάτοχος της νέας Ψηφιακής Κάρτας Ανεργίας θα μπορεί εύκολα να ενημερωθεί μέσω του μηχανισμού επαλήθευσης Gov.gr Wallet για τις παροχές, τα επιδόματα, τα  βοηθήματα ή διευκολύνσεις που δικαιούται.  Με αυτόν τον τρόπο, το πλαίσιο απονομής των παροχών γίνεται πιο διαφανές και αποδοτικό, καθώς διασφαλίζεται ότι οι πόροι θα διατίθενται στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ διευκολύνεται η αναζήτηση και εύρεση εργασίας.

Επίσης με την ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, τίθενται σε πλήρη εφαρμογή:

Α) Το νέο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, το οποίο ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλες τις διαδικασίες ένταξης στο μητρώο και διευκολύνει τόσο τη διαχείριση των λογαριασμών που διατηρούν στη ΔΥΠΑ οι αναζητούντες εργασία όσο και την επεξεργασία των δεδομένων τους από τη ΔΥΠΑ. Η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου είναι το πρώτο βήμα ώστε σταδιακά να ακολουθήσει μια διαφορετική πιο εξατομικευμένη και φιλική προς το χρήστη εμπειρία ψηφιακής εξυπηρέτησης με τη ΔΥΠΑ.

Β) Το νέο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ), που απαιτεί πλέον τη συναίνεση του αναζητούντος εργασία και του συμβούλου εργασίας για τον καθορισμό των δράσεων και του χρονοδιαγράμματος αυτών σχετικά με την εύρεση της κατάλληλης για εκείνους θέση εργασίας. Το ΑΣΔ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά.

 

 

Exit mobile version