Quantcast
Νέα κριτήρια στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και έλεγχος των παροχών - enikonomia.gr
share

Νέα κριτήρια στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και έλεγχος των παροχών

δημοσιεύτηκε:

Την επιβολή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων με βάση τα οποία θα χορηγούνται τα κοινωνικά επιδόματα και τον επανέλεγχο των παροχών, ώστε να μην λαμβάνει κάποιος επίδομα για τον ίδιο λόγο από διαφορετικές πηγές, περιλαμβάνει το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων που θα διοχετευθούν για την εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αναδεικνύεται από το συμπληρωματικό μνημόνιο σε κεντρικό παράγοντα για την αναθεώρηση του χάρτη της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας, θέτει υπό επανεξέταση, κατάργηση ή αναμόρφωση οικογενειακές παροχές, παροχές αναπηρίας, το επίδομα θέρμανσης, τις παροχές ανεργίας, τις παροχές κοινωνικού τουρισμού, καθώς και ειδικές φοροελαφρύνσεις – παροχές ειδικών κατηγοριών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκλείει κάθε παρέμβαση στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργήσει κάποια επιδόματα που σήμερα λαμβάνουν άτομα τα οποία θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς δικαιούχους του ΚΕΑ, εξετάζει την εισαγωγή νέων εισοδηματικών κριτηρίων και μετρά το «όφελος» από την περικοπή επιδομάτων που καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο από διαφορετικές πηγές.

Βέβαια, μεταξύ των προτεινόμενων σεναρίων, η Παγκόσμια Τράπεζα περιλαμβάνει και την αναθεώρηση του επιδόματος πολύτεκνης οικογένειας που σήμερα ανέρχεται σε 500 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί και δίνεται εφόσον το συνολικό εισόδημα της τρίτεκνης οικογένειας είναι μέχρι 45.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 3.000 για το τέταρτο και κατά 4.000 για κάθε επιπλέον τέκνο), την αναθεώρηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων για την τρίτη υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία (12.000 – 18.000 ευρώ) και αναπροσαρμογή προς τα κάτω της πρώτης (από 6.000 στα 5.000 χιλιάδες ευρώ) και της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας (από 12.000 στα 10.000 ευρώ).

Προτείνει, επίσης, τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο εκτιμά ότι θα αποφέρει περίπου 1 δισ. ευρώ έσοδα, καθώς και την κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει λόγω ιατρικών δαπανών.

Αν και στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι το θέμα των αναπηρικών επιδομάτων θα εξεταστεί με νέα έκθεση στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης για επαναξιολόγηση του συστήματος παροχών αναπηρίας, αναφέρεται η δυνατότητα επανεξέτασης παροχών αναπηρίας όπως είναι το εξωιδρυματικό επίδομα, η επικουρική σύνταξη αναπηρίας για απόλυτα ανάπηρους και τυφλούς αλλά και άλλες παροχές αναπηρίας που παρέχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προς εξορθολογισμό εντάσσονται και επιδόματα για αναψυχή και διακοπές ανέργων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτα τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα και φωτογράφισε τα επιδόματα που βρίσκονται υπό αξιολόγηση – αναπροσαρμογή. «Προσπαθούμε να δούμε εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν.

Για παράδειγμα υπάρχει ένα επίδομα, που το εισοδηματικό του κριτήριο είναι 30.000 ευρώ τον χρόνο, εισόδημα που πλέον διαθέτουν τα ανώτερα μεσαία στρώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό εξέταση έχουν μπει και οι «διπλές εγγραφές» δικαιούχων, προκειμένου οι δικαιούχοι να λαμβάνουν επίδομα για τον ίδιο λόγο από μία μόνο πηγή.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.