Η εφαρμογή του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης ΤΕΚΑ, “myTEKA” είναι πλέον διαθέσιμη για το σύνολο των εργαζομένων, μισθωτών και μη όπως ενημερώνει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η λειτουργία της web εφαρμογής ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, αρχικά για τους μη μισθωτούς και σήμερα έχει επεκταθεί και στους μισθωτούς εργαζόμενους. Οι ασφαλισμένοι που φτάνουν τις 165.000, μέσω του καινοτόμου αυτού εργαλείου, βλέπουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά.
Συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myteka.gov.gr, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται για:
- Το ΤΕΚΑ με μια ματιά.
- Το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους.
- Το ιστορικό των εισφορών του.
- Την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού.
- Τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.
- Συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν.
- Τρόπους επικοινωνίας με το Ταμείο.
Πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας teka.gov.gr και του gov.gr, στην ενότητα «Εργασία και ασφάλιση» και την υποενότητα
«Συνταξιοδότηση».
Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω browser ενώ σχεδιάζεται και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η είσοδος στην
διαδικτυακή εφαρμογή προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TAXISnet. Κατά την είσοδο στην υπηρεσία του myTEKA ζητείται επιπλέον ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου για δεύτερη ταυτοποίηση.
Με τη διάθεση του myTEKA, παρέχεται ένα εργαλείο ενημέρωσης και ταυτόχρονα αξιολόγησης και ελέγχου στους πολίτες, που προσφέρει με απόλυτη διαφάνεια, εποπτεία της μελλοντικής τους σύνταξης, διασφαλίζοντας τα οφέλη των ασφαλισμένων και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.
Προαιρετική υπαγωγή στο ΤΕΚΑ
Υπενθυμίζεται πως από 01.01.2023, το Ταμείο ξεκίνησε ήδη να υποδέχεται τους πρώτους προαιρετικά ασφαλισμένους, κατόπιν αίτησης στην πλατφόρμα be.teka.gov.gr για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης και υπαγωγή τους στην επικουρική του ΤΕΚΑ. Η υπηρεσία αφορά αρχικά σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987, ξεκίνησαν να εργάζονται και να ασφαλίζονται για την επικουρική τους στον e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να τη μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ.
Από τον Μάρτιο του 2023, θα παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα αίτησης υπαγωγής στο ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, δικαίωμα που θα διατηρούν εφόσον είναι έως 35 ετών.
myTEKA: Δείτε τον οδηγό για την εφαρμογή
Oδηγό για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας myTEKA εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αναλυτικά:
Είσοδος στην εφαρμογή
Ο ασφαλισμένος πληκτρολογεί την ηλεκτρονική διεύθυνση myteka.gov.gr και πραγματοποιεί είσοδο στο σύστημα με τη χρήση των κωδικών TAXISnet, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται δεύτερη ταυτοποίηση μέσω ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
Αρχική Οθόνη
Μετά την επιτυχή ταυτοποίηση, ανακατευθύνεται στην αρχική οθόνη του ατομικού λογαριασμού του στο myTEKA.
1. Αριστερό τμήμα και μενού αρχικής οθόνης
Εδώ, ο ασφαλισμένος βλέπει το ονοματεπώνυμό του και το κουμπί επικοινωνίας, σε περίπτωση που έχει κάποιο ερώτημα, το οποίο τον ανακατευθύνει στη σελίδα «Οδηγός του Πολίτη 1555». Το λογότυπο myTEKA λειτουργεί και ως κουμπί για την επιστροφή στην αρχική σελίδα της εφαρμογής από οποιαδήποτε άλλη καρτέλα. Στη συνέχεια, ακολουθεί το μενού από το οποίο ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει μία καρτέλα ανάλογα με την πληροφορία που τον ενδιαφέρει.
Οι επιλογές του μενού είναι:
• Αρχική
• Ιστορικό Εισφορών
• Κίνηση Λογαριασμού
• Προφίλ
• Το ΤΕΚΑ με μια ματιά
• Συχνές Ερωτήσεις
Οι επιλογές αναλύονται στη συνέχεια.
Τέλος, υπάρχει η επιλογή ασφαλούς αποσύνδεσης του ασφαλισμένου.
2. Κεντρικό τμήμα αρχικής οθόνης
Στο πάνω παράθυρο, με τίτλο «Σύνοψη Λογαριασμού», ο ασφαλισμένος ενημερώνεται σχετικά με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ίδιος, ο εργοδότης του και το κέρδος που προκύπτει από τις
αποδόσεις των επενδύσεών του, αφαιρώντας το κόστος διαχείρισης του χαρτοφυλακίου.
• Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος είναι μισθωτός, η απεικόνιση αφορά τις εισφορές που έχουν συγκεντρωθεί μέσω παρακράτησης ποσοστού 3% από τον μισθό του και ίσου ποσοστού (3%) καταβολής εισφορών από τον εργοδότη του.
• Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος είναι μη μισθωτός, ενημερώνεται για τις εισφορές που καταβάλλει ο ίδιος για τον εαυτό του. Εδώ, οι εισφορές του εργοδότη είναι μηδενικές.
Στο κάτω παράθυρο, με τίτλο «Εξέλιξη Κουμπαρά», ο ασφαλισμένος βλέπει ένα υποθετικό εκπαιδευτικό μοντέλο, που απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται στον χρόνο οι εισφορές του και το ύψος της προβλεπόμενης εγγυημένης σύνταξης που θα λάβει μελλοντικά, λαμβανομένου υπόψη και του πληθωρισμού. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται εδώ μέσω συνδέσμου που τον ανακατευθύνει στην ιστοσελίδα του ΤΕΚΑ.
3. Δεξί τμήμα αρχικής οθόνης
Στο παράθυρο με τίτλο «Αποταμιεύσεις», ο ασφαλισμένος βλέπει το συνολικό χρηματικό ποσό που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στον κουμπαρά του. Ακριβώς από κάτω μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με την πιθανή ύπαρξη ανεξόφλητων εισφορών.
Τέλος, στο παράθυρο με τίτλο «Η Σύνταξή σας αποτελείται», ο ασφαλισμένος μπορεί να βρει σύντομες πληροφορίες σχετικά με τα διακριτά μέρη που συνθέτουν τη μελλοντική του σύνταξη.