Με την εμπορική αξία (αντί της αντικειμενικής, που ίσχυε μέχρι τώρα) θα γίνονται στο εξής οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που είχαμε αποκαλύψει πρόσφατα, προβλέποντας ως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του, την 1η Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, κινούνται και οι ψηφιακές πλέον διαδικασίες κατάσχεσης ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς επισπεύδουν τις σχετικές διαδικασίες τράπεζες, ιδιώτες και εταιρείες, που επιχειρούν να “βγάλουν στο σφυρί” διαμερίσματα, καταστήματα-γραφεία και “επωνύμων” (φυσικών και νομικών) προσώπων για χρέη τους, ενώ στις σχετικές κατασχετήριες εκθέσεις των τελευταίων ημερών, συγκαταλέγονται πέραν των ακινήτων και διάφορα κινητά, από πλοία, ελικόπτερα και σκάφη αναψυχής, μέχρι ποτίστρες, πρόβατα και μοτέρ κοπριάς!
Το νέο ΠΔ που προώθησαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, σε εκτέλεση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -όπως ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, κατ’ απαίτηση των δανειστών και παρά τις κυβερνητικές αντιρρήσεις- ανοίγει το δρόμο αναπόφευκτα σε αδικίες, αφού το ακίνητο συνεχίζει να φορολογείται ακριβά, με βάση τις ασφαλώς διογκωμένες (σε σύγκριση με τις πραγματικές) αντικειμενικές αξίες, παρά την πρόσφατη μείωσή τους, το πολύ έως 20% (με αναπροσαρμογή, πάντως, των συντελεστών, ώστε να παραμείνουν στο ύψος τους τα προϋπολογισθέντα έσοδα των 2,65 δισ. ευρώ).
΄Ετσι, ενώ το κράτος εισπράττει φόρους και κάθε είδους τέλη, που συναρτώνται με το ακίνητο, με βάση την “φουσκωμένη” αντικειμενική αξία, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Έθνος, ο οφειλέτης θα βλέπει τα περιουσιακά του στοιχεία να κατάσχονται και να εκπλειστηριάζονται στην πολύ χαμηλότερη εμπορική αξία, με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης του.
Στο εξής, την εμπορική αξία του υπό κατάσχεση ακινήτου, θα καθορίζει ένας “πιστοποιημένος εκτιμητής” (φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία), τον οποίο θα προσλαμβάνει για τον λόγο αυτό ο δικαστικός επιμελητής που κάνει την κατάσχεση, επιλέγοντάς τον από το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.
Ο εκτιμητής θα ακολουθεί ευρωπαϊκά ή διεθνή εκτιμητικά πρότυπα για να καθορίσει την αξία του ακινήτου που “βγαίνει στο σφυρί” και συνεπώς την τιμή α΄ προσφοράς, ενώ η αμοιβή του θα προσδιορίζεται ελεύθερα (με την γραπτή συμφωνία ανάθεσης του έργου που αναλαμβάνει) και θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη που χάνει το ακίνητό του.
Με βάση κατασχετήριες εκθέσεις των τελευταίων ημερών, σχεδιάζεται να βγουν από τον επόμενο μήνα μέχρι το φθινόπωρο, στο σφυρί:
* Διαμέρισμα 183 τμ με βεράντες στο Π. Ψυχικό, γιά χρέη 166.000 ευρώ και α΄ προσφορά μόλις 22.050 ε, κατόπιν απόφασης μείωσης της τιμής.
* Μεζονέτα 467 τμ στην Εκάλη με α΄ προσφορά 550.000 ε, ενώ παλιότερα εκτιμάτο σε 1,2 εκατ. ε.
* Δύο αγροτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 18 στρεμμάτων μαζί με τις εγκαταστάσεις ξενοδοχιακής μονάδας 255 δωματίων (δυναμικότητας 543 κλινών) στην Χαλκιδική, με τους υπόλοιπους χώρους (εστιατόριο, μπαρ, ταβέρνα, γυμναστήριο, σάουνα, κλπ.), μετά από σχετική επίσπευση από τράπεζα για χρεωστικό υπόλοιπο 6,8 εκ. ε, με τιμή εκτίμησης και α΄ προσφοράς τα 7,6 εκ. ε, περίπου στο ύψος της αντικειμενικής αξίας.
* Διαμέρισμα 200 τμ, αποθήκες και γκαράζ στη Θεσσαλία, για χρέη 200.000 ε προς την επισπεύδουσα τράπεζα, με τιμή α’ προσφοράς περίπου 260.000 ε.
* Παλιά κεραμοσκεπής κατοικία στην Κύθνο 70 τμ., με α΄ προσφορά στα 29,500 ε.
* 180 θηλυκά πρόβατα διαφόρων χρωμάτων και ηλικιών, που εκτιμήθηκαν προς 90 ε. το καθένα και συνολικά σε 16.200 ε. και θα “βγουν στο σφυρί” στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του οφειλέτη (χρέους 21.300 ε) με α΄ προσφορά στα 60 ε ανά πρόβατο και συνολικά 10.800 ε.
* Μηχανολογικές εγκαταστάσεις πτηνοτροφίας για χρέος 216.000 ε, μαζί με ποτίστρες, χώρους ωοσκόπησης και 4 μοτέρ κοπριάς…