Quantcast
Με... κομπιουτεράκι φέτος το «χτίσιμο» του αφορολογήτου - enikonomia.gr
share

Με… κομπιουτεράκι φέτος το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

δημοσιεύτηκε:

Στο «σκοτάδι» θα είναι μέχρι την τελευταία στιγμή οι φορολογούμενοι, καθώς δεν θα γνωρίζουν το ύψος των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικά μέσα για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

Και αυτό γιατί δεν θα δημιουργηθεί τελικά η εφαρμογή η οποία θα τους παρείχε τη δυνατότητα να βλέπουν on line ακριβώς το ύψος των συναλλαγών και πόσες ακόμη χρειάζονται για να καλύψουν το αφορολόγητό τους.

Αν και η δημιουργία της εφαρμογής είχε προαναγγελθεί από το οικονομικό επιτελείο, όπως φαίνεται εγκαταλείπεται όχι εξαιτίας κάποιας τεχνικής αδυναμίας, αλλά διότι το βάρος έχει πέσει στην υλοποίηση άλλων εφαρμογών που θα επιτρέψουν τη διασύνδεση τoυ taxis με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΧΑΕ, της «Εργάνη», καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.». Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο γίνεται προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν πλήρη στοιχεία ιδιοκτησίας ακινήτων σε υποθέσεις ελέγχουν και είσπραξης οφειλών.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις που πραγματοποιούν μέσω καρτών ή ακόμα και e-banking, προκειμένου να γνωρίζουν πόσες έχουν συγκεντρώσει και αν χρειάζονται επιπλέον αποδείξεις για το αφορολόγητο. Διότι εάν δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικά μέσα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 1.000 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει 600 ευρώ θα πληρώσει «πέναλτι» για τις αποδείξεις ύψους 400 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει 88 ευρώ (400 x 22%).

Ενημέρωση από τις τράπεζες

Οπως φαίνεται, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν τις τελευταίες ημέρες του έτους την ανάλυση που θα τους αποσταλεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, έτσι ώστε να ξέρουν ακριβώς πόσες αποδείξεις έχουν με ηλεκτρονικά μέσα. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει το μέτρο μερικώς, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι φορολογούμενοι. Δηλαδή, ο κωδικός που θα αναγράφονται οι δαπάνες των φορολογουμένων προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου ή διαφορετικά του αφορολόγητου ορίου θα είναι «ανοιχτός». Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει μέσω καρτών, e-banking ή καρτών οι οποίες δεν έχουν συνυπολογισθεί στον προσυμπληρωμένο κωδικό για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο. Διευκρινίζεται ότι το ποσό των δαπανών θα δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών. Δηλαδή, στο έντυπο Ε1 θα δημιουργηθούν δύο κωδικοί αντί του ενός που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, στους οποίους θα αναγράφονται οι ετήσιες δαπάνες τόσο του υπόχρεου φορολογουμένου όσο και της συζύγου.

Στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, κάθε είδους καταστήματα εστίασης, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, και τυχερά παιχνίδια.
Ειδικότερα, οι κλάδοι και οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα πρέπει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου να δέχονται υποχρεωτικά συναλλαγές με κάρτες είναι:

• Ενέργεια: Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καύσιμα κίνησης.

• Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων.

• Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία.

• Λιανικό εμπόριο.

• Επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

• Τηλεπικοινωνίες.

• Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί.

• Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική.

• Ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά και βιντεοκλάμπ, είδη αναψυχής.

• Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους.

• Εστιατόρια, μπαρ, καφέ και κινηματογράφοι.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.