Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

«Ανοίγει η αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων με ανατροπές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώσουν φέτος, βάσει… τεκμηρίων. Ο χρόνος, λοιπόν, μετρά πλέον αντίστροφα για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για το λεγόμενο «φορολογικό διαζύγιο» και το επόμενο «βήμα» είναι η έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών επιχειρήσεων Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν στο «σύστημα» ώστε να εμφανιστούν στο έντυπο Ε1 μισθωτών και συνταξιούχων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Επί του παρόντος «ενεργή» παραμένει η πλατφόρμα του «φορο-διαζυγίου» για την υποβολή ξεχωριστών  φορολογικών δηλώσεων συζύγων. Μέσω αυτής οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν ως και τις 28 Φεβρουαρίου 2024, την επιλογή τους για  την υποβολή χωριστής δήλωσης  φορολογίας εισοδήματος, των συζύγων, για το φορολογικό έτος 2023.

Φορο- ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Φέτος, πάντως, η … ανατροπή έχει να κάνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες που για τα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο και ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ.

Ο τεκμαρτός φόρος (τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής) μειώνεται ή μηδενίζεται για τις εξής περιπτώσεις:
Απαλλάσσονται οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες, καθώς και οι  επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%
Μειώνεται το τεκμαρτό εισόδημα κατά 50% για τους επαγγελματίες, που:
– παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,
– ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,
– είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,
– είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,
– είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών

Πως θα εφαρμοστεί ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης

Σχετικές προβλέψεις υπάρχουν και για όσους έχουν και άλλες πηγές εσόδων πέρα από το «μπλοκάκι»: Έτσι, τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.
Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.
Οι εποχικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τους μήνες λειτουργίας εφόσον είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης θα μεταβάλλεται.

Ειδικότερα:

  • Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα
  • Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%
  • Τον πέμπτο 33% μειωμένο
  • Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 10.920 ευρώ, για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό θα ανέλθει στα 12.012, στα 9-12 στα 13.104 και μετά το 12 έτος στα 14.196 ευρώ.

Η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ).
Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επί του ποσού των 10.000 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.