Toυς λόγους για τους οποίους δεν καταβλήθηκε έως χθες η τριπλή ενίσχυση του Market Pass 2 σε ορισμένους πολίτες εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Οι πληρωμές του Market Pass άρχισαν την Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ από ό,τι έχω ενημερωθεί. Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να μην έλαβε το Market Pass είναι τρεις:
- Ο πρώτος λόγος είναι γιατί ξέχασε ο δικαιούχος να κάνει αίτηση: Υπάρχουν πολλοί πολίτες που πίστευαν πως δεν υπάρχει λόγος να κάνουν αίτηση για το Market Pass. Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση στο παρελθόν για την ενίσχυση έπρεπε να κάνουν τώρα για πρώτη φορά αίτηση. Εάν δεν έκαναν αίτηση τότε δεν πήραν το Market Pass. Όσοι όμως είχαν κάνει αίτηση για το Market Pass δεν χρειάστηκαν να κάνουν αίτηση.
- Ο δεύτερος λόγος είναι η περίπτωση να έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα των πολιτών: Το Market Pass ουσιαστικά υπολογίζεται με βάσει τις φορολογικές δηλώσεις που είχαν κάνει οι πολίτες και τώρα μπορεί να έχουν ξεπεράσει τα φορολογικά όρια. Θυμίζω για οικογένεια το ετήσιο εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του Market Pass είναι 24 χιλιάδες ευρώ .Εάν αυξήθηκαν τα εισοδήματα πάνω από τις 24 χιλιάδες ευρώ και δεν υπάρχουν παιδιά, τότε το Market Pass δεν το δικαιούνται.
- Ο τρίτος λόγος είναι η καθυστέρηση υποβολής της φορολογικής δήλωσης ή η καθυστέρηση στη εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Ποιοι θα πληρωθούν έως σήμερα το μεσημέρι και ποιοι στις 5 Νοεμβρίου
«Όσοι δεν πληρώθηκαν πρόκειται να πληρωθούν στις 5 Νοεμβρίου δηλαδή αφού εκκαθαριστεί πρώτα η φορολογική τους δήλωση και εφόσον δεν έχουν ξεπεράσει τα εισοδηματικά κριτήρια» τόνισε ο κ. Τσάπαλος.
«Ας περιμένουν λίγο και σήμερα οι πολίτες…. κυρίως όσοι έχουν ζητήσει να πληρωθούν την ενίσχυση του Market Pass μέσω της άυλης κάρτας – μήπως και φανούν σήμερα τα χρήματα έως το μεσημέρι» συμπλήρωσε.
Market Pass: Τι πρέπει να κάνετε εάν δεν ανήκετε σε αυτές τις περιπτώσεις
Ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε πως «εάν κάποιος πολίτης νιώθει ότι δεν εμπίπτει σε καμία από τις τρεις αυτές κατηγορίες, τότε μπορεί να μιλήσει για το θέμα στο τηλεφωνικό κέντρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας (210-2156327 ). Οποιοδήποτε ερώτημα/ πρόβλημα έχει κάποιος ή δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο δεν έχει πάρει το Market Pass, τότε μπορεί να τηλεφωνήσει στο συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο και να λάβει ενημέρωση».
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:
Υπενθυμίζεται πως το Market Pass 2 αφορά στους πολίτες που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση στο πρώτο κύκλο του μέτρου ή υπέβαλαν νέα αίτηση έως τις 25 Σεπτεμβρίου, για να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή να μεταβάλουν τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, σε σχέση με την πρώτη καταβολή. Τα ποσά της ενίσχυσης για το τρίμηνο (Αυγούστου- Οκτωβρίου ) κυμαίνονται μεταξύ 66 ευρώ και 300 ευρώ. Ωστόσο από 53 ευρώ μέχρι και 240 ευρώ είναι τα ποσά που θα λάβουν για το τρίμηνο οι δικαιούχοι τoυ Market Pass που έχουν επιλέξει την πίστωση ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό. Δηλαδή θα πάρουν το 80% των προβλεπόμενων ποσών. Τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής για τους πολίτες που έχουν επιλέξει άυλη κάρτα:
- 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
- 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
- 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
- 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
- 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
- 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
Τα ποσά όμως αυτά μειώνονται κατά 20% εάν η καταβολή του market pass γίνει σε τραπεζικό λογαριασμό.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:
- τις 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
- τις 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
- τις 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.
Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στον ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των 2 δηλώσεων.