Quantcast
Μarket Pass 2: Aυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες για τις αιτήσεις - Τι ισχύει για τις πληρωμές - enikonomia.gr
share

Μarket Pass 2: Aυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες για τις αιτήσεις – Τι ισχύει για τις πληρωμές

δημοσιεύτηκε:

Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του  Μarket Pass για την υποβολή αιτήσεων συγκεκριμένων κατηγοριών δικαιούχων του μέτρου . Αυτό θα αφορά μόνο τους νέους δικαιούχους του μέτρου και όχι τους παλαιούς δικαιούχους του Μarket Pass  διότι η διαδικασία για αυτούς  θα είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτε απολύτως όσοι έχουν κάνει αιτήσεις από τον πρώτο κύκλο του μέτρου.  Επίσης η καταβολή του Market Pass αναμένεται να γίνει  στο τέλος Σεπτεμβρίου και εφάπαξ και οι δικαιούχοι  του νέου κύκλου θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Market Pass 2: Ποια θα είναι τα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου

Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου του μέτρου  και η μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Αναλυτικά, οι  διαφορές μεταξύ του Market Pass 2 και Market Pass 1 είναι οι εξής:

  • Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
  • Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Η χρήση του μέτρου και τα ποσά της ενίσχυσης 

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.