Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα

δημοσιεύτηκε:

“Εκτοξεύθηκε” σήμερα κατά 60%  η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα. Όπως μεταδίδει το euenergy.live η μέση τιμή του ρεύματος στην χώρας μας διαμορφώνεται σήμερα στα 184.79 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 115.55 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες. Ενώ η τιμή της μεγαβατώρας φτάνει να πωλείται έως τα 500 ευρώ μέσα στην ημέρα.

Σημειώνεται δε πως λόγω καύσωνα η τιμή της χονδρεμπορικής στο ρεύμα από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, 11 του μήνα έχει καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 15% σε σχέση με τον Ιούνιο, καθώς ανέρχεται στα 113,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 98,89 ευρώ. Υπενθυμίζεται δε πως η τιμή του ρεύματος είναι σημαντικά αυξημένη από αυτές του Μαΐου (100,21  ευρώ ανά μεγαβατώρα και 81,421 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα),  του Απριλίου (58,515 ευρώ) ενώ τον Αύγουστο του 2022 είχε εκτοξευθεί στα 429,388 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ρεύμα: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν τα τιμολόγια

Ωστόσο δεν αποκλείεται τον Αύγουστο να υπάρξουν και αυξήσεις έως και 20% στα τιμολόγια ρεύματος. Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούνιο είχαν γίνει αυξήσεις από 12% έως 70% στα πράσινα τιμολόγια. Και αναμένεται να υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια τον Αύγουστο και αυτό φαίνεται πως θα επηρεάσει και τα ex-post κίτρινα τιμολόγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις αυτές οφείλονται μεταξύ άλλων στο ότι η τιμή της Ουγγαρίας παρασύρει προς τα πάνω  την ελληνική αγορά λόγω του διασυνοριακού εμπορίου. Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε σε αυτήν την εξέλιξη αυτή είναι το έλλειμα ενέργειας στην αγορά της Ρουμανίας αλλά και η αύξηση των τιμών προσφορών πώλησης σε όλες τις αγορές και κυρίως  στην ελληνική αγορά.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με το euenergy.live αυξημένες είναι οι τιμές ρεύματος και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως  στην Ουγγαρία η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται σήμερα στα 263,99  ευρώ ανά μεγαβατώρα
ενώ στη Ρουμανία  η τιμή της ανήλθε στα  189.89 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.