Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα δουν μείωση μέχρι και 70% μετά την κατάργηση του “νυχτερινού” – Ποιο τιμολόγιο συνιστάται να επιλέξετε

ρεύμα

Για τις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών αλλά και στα τιμολόγια γενικότερα μίλησε σήμερα ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης στο MEGA. Αρχικά ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο διζωνικό τιμολόγιο. Το διζωνικό τιμολόγιο θα μπει προσωρινά στη ζωή των καταναλωτών μέχρι να έρθει το πορτοκαλί τιμολόγιο που θα έχει τους έξυπνους μετρητές, σημείωσε.

Ο ίδιος μίλησε και για το νυχτερινό ρεύμα. «Καταργείται η ζώνη χρέωσης στις νυχτερινές ώρες και μετακινείται στις πρωινο-μεσημεριανές ώρες από 10 το πρωί έως 3 το μεσημέρι. Αυτό γίνεται γιατί τότε έχουμε φθηνή παραγωγή ενέργειας από τας φωτοβολταϊκά, για να μην πετιέται η περίσσεια πράσινης ενέργειας στα αζήτητα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Μιλάμε για χιλιάδες μεγαβατώρες. Το υπουργείο Ενέργειας δίνει ένα κίνητρο για να μετακινήσουμε τις ενεργειακές μας συνήθειες και να τις μεταφέρουμε από το βράδυ στο μεσημέρι. Ωστόσο το θέμα είναι πρακτικό. Το πρακτικό πρόβλημα πάμε να λύσουμε . Το θέμα είναι ότι αυτό το μέτρο απευθύνεται στους συνταξιούχους, στους άνεργους, σε αυτούς που έχουν έναν οικιακό βοηθό ή έναν συγγενή τις ώρες αυτές και σε αυτούς που έχουν τις έξυπνες συσκευές και μπορούν να κάνουν προγραμματισμό της λειτουργίας των  συσκευών εξ αποστάσεων. Δηλαδή συσκευές που έχουν ενσωματωμένα Wifi  ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το μαγείρεμα», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Πρέπει να πούμε κάτι σημαντικό: σε αυτούς που απευθύνεται το μέτρο θα πρέπει να έχουν μετρητές διπλής εγγραφής όπως είχαν στο νυχτερινό τιμολόγιοΕάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα υπάρχει μια μείωση μέχρι και 60% με 70% στους λογαριασμούς του ρεύματος διότι εκείνες τις ώρες πέφτει πολύ η τιμή της μεγαβατώρας » συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης

Επίσης αναφέρθηκε στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος.  «Αίρεται η υποχρεωτικότητα των πράσινων τιμολόγιων. Δηλαδή για το 2024 έπρεπε όλοι οι πάροχοι να δίνουν πράσινο τιμολόγιο, από 1/1/25 δεν είναι υποχρεωτικό. Αυτοί που είναι ήδη στα πράσινα τιμολόγια και δεν σταματήσει η διάθεσή του από τους παρόχους, θα συνεχίσουν με το πράσινο τιμολόγιο» σημείωσε.  Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν κάποιος που είναι ενταγμένος στο πράσινο τιμολόγιο μπορεί να το χάσει. « Εάν ο πάροχος τους διακόψει το πράσινο τιμολόγιο τότε οι καταναλωτές αυτοί το χάνουν .Αυτό είναι θέμα απόφασης του παρόχου » απάντησε.  Από το νέο έτος οι  νέοι  καταναλωτές χάνουν το πράσινο τιμολόγιο όχι οι παλαιοί συμπλήρωσε.

Για τα μπλε τιμολόγια

Μεταξύ άλλων ο Χριστοδουλίδης  παρότρυνε τους καταναλωτές να κλειδώσουν άμεσα το μπλε τιμολόγιο. «Επειδή δεν πρόκειται να γίνει πολύ φθηνό το πράσινο τιμολόγιο καλό θα είναι οι καταναλωτές να κλειδώσουν αύριο το πρωί ένα μπλε τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας καθώς υπάρχουν πάροχοι που δίνουν και κάτω από 0,10 ευρώ την τιμή ρεύματος . Μπορεί να βρει κανείς μπλε τιμολόγιο ακόμη και με 9,50 λεπτά την μεγαβατώρα .Και από τον Μάρτιο έχει ο Θεός θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ενεργειακά. Γιατί η μεγαβατώρα δεν πρόκειται να πέσει κάτω από 0,10 ευρώ» σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζετε για το φθηνότερο «νυχτερινό»

Eπίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής για τις  αλλαγές στο φθηνότερο «νυχτερινό» ρεύμα:

 

 

Exit mobile version