Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες αλλαγές εξετάζει το ΥΠΕΝ για τους καταναλωτές - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες αλλαγές εξετάζει το ΥΠΕΝ για τους καταναλωτές

δημοσιεύτηκε:

Στα σκαριά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για τις αλλαγές που θα γίνουν στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών.

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να καθιερώσει τα “πορτοκαλί” τιμολόγια ενώ μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, δηλαδή μόλις λήξει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τα ειδικά τιμολόγια ρεύματος ή τα “πράσινα” φαίνεται πως θα στρέψει εκατομμύρια  καταναλωτές στο να επιλέξουν  σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος.

Ενώ δεν αποκλείεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να νομοθετήσει ακόμη και τη μετακίνηση των οικιακών καταναλωτών στα σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια. Πάντως εάν ισχύσει αυτό τότε θα  αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς.   Υπενθυμίζεται δε πως οι οικιακοί καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στα μπλε ή στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος κλειδώνουν για 6  μήνες ή 12 μήνες τις χρεώσεις στους λογαριασμούς τους.

Όπως προκύπτει από τις τιμές στην ειδική ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αυτή τη στιγμή στην αγορά  υπάρχουν ευκαιρίες για σταθερά τιμολόγια ρεύματος τα οποία φέρνουν εξοικονόμηση έως και 40% στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το σχέδιο

Ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ε.Ε. και οι εγχώριοι οικιακοί καταναλωτές να κλειδώνουν σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια ρεύματος και να μην έχουν σημαντικές μεταβολές στις τιμές  εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν συμβάσεις με σταθερά τιμολόγια ρεύματος.  Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και το σενάριο τα ειδικά ή τα “πράσινα” τιμολόγια ρεύματος να παραταθούν και μετά το 2024.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.