Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος Οκτωβρίου: Θα δοθούν οι κρατικές επιδοτήσεις; Όλα όσα αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος Οκτωβρίου: Θα δοθούν οι κρατικές επιδοτήσεις; Όλα όσα αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες

δημοσιεύτηκε:

Δεν αποκλείεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χορηγήσει κρατική επιδότηση και τον μήνα Οκτώβριο στα «πράσινα» και τα «κίτρινα» τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των οικιακών καταναλωτών εάν δεν υποχωρήσει το επόμενο διάστημα η τιμή της χονδρικής στη χώρα μας.

Επίσης επισημαίνεται πως εάν δοθεί η παραπάνω επιδότηση στα τιμολόγια αυτά, τότε τα ποσά αυτά αναμένεται να κινηθούν κοντά στα επίπεδα του τρέχοντος μήνα ή και λίγο χαμηλότερα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.  Υπενθυμίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο κρατική επιδότηση ύψους 1,6 λεπτών και 1,4 λεπτών ανά κιλοβατώρα, αντίστοιχα. Ωστόσο η μέση τελική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή η ενίσχυση των προμηθευτών για τη χρέωση.

Δηλαδή η μέση τιμή τον Σεπτέμβριο είναι μειωμένη κατά 5% από 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν τον Αύγουστο.

Ωστόσο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) λαμβάνουν για τον μήνα Σεπτέμβρη κρατική επιδότηση ύψους 4,8 λεπτών ανά κιλοβατώρα, έναντι 5 λεπτών που είχαν πάρει τον Αύγουστο. Ενώ το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Σεπτέμβριο ήταν στα 20,8 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να παραμείνει η τιμή της λιανικής του ρεύματος κάτω από τα επίπεδα των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για το μέτρο των επιδοτήσεων μίλησε πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το μόνο σίγουρο, είναι πως «το μέτρο της επιδότησης βρίσκεται στο τραπέζι για όποτε αυτό χρειαστεί» είχε πει ο κ. Σκυλακάκης  «Οι επιδοτήσεις είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και στο πρόσεχες μέλλον, όπως έχει αποδειχθεί και στην πράξη» είχε επισημάνει. 

 

Ρεύμα: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για την τιμή του 

Λίγο κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινείται σήμερα η τιμή της χονδρικής ρεύματος της χώρας μας  στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το euenergy.live η τιμή της χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα κινείται σήμερα στα 99.09 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 94.99 ευρώ που ήταν χθες. Δηλαδή καταγράφηκε μια αύξηση της τάξεως του 4%. Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα για τον Σεπτέμβριο κινείται πάνω από τα επίπεδα των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 129,83 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.  Υπενθυμίζεται δε πως τις προηγούμενες ημέρες η τιμή χονδρικής στο ρεύμα κινούνταν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης  και της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως την Τετάρτη, η μέση τιμή του ρεύματος εκτοξεύθηκε στα 138,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 124,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν την περασμένη Κυριακή. Δηλαδή σημειώθηκε ένα άλμα στην τιμή αυτή της τάξεως του 70%. Η τιμή αυτή ήταν 6 φορές ακριβότερη από αυτή της  Γαλλία, όπου η μεγαβατώρα κόστιζε μόλις 21,91 ευρώ, ενώ ήταν πενταπλάσια σε σχέση με τις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.