Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επτά αλλαγές και τα γκρίζα σημεία - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επτά αλλαγές και τα γκρίζα σημεία

δημοσιεύτηκε:

Επτά αλλαγές θα δουν από αυτήν την εβδομάδα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος μετά τις σχετικές  διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Οι αλλαγές είναι εξής:

  • Τυπικά από την 1η Ιουλίου αλλά  και στην πράξη από τα μέσα της εβδομάδας τίθεται σε ισχύ εντός της εβδομάδας ο νέος μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας). Θα λειτουργεί έως την 1η Ιουνίου του 2023. Με πιο απλά λόγια, για κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής θα ορίζεται ανώτατη τιμή αποζημίωσης. Η Οριακή Τιμή Συστήματος (χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας) θα διαμορφώνεται κανονικά με βάση τις προσφορές των παραγωγών ρεύματος. Οι τελευταίοι όμως θα χάνουν έσοδα από τη διαφορά που θα προκύπτει ανάμεσα στην ΟΤΣ και τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης που θα λαμβάνουν για το ρεύμα που πωλούν στο χρηματιστήριο. Τα ποσά αυτά θα μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
  • Η ρήτρα αναπροσαρμογής αναστέλλεται για τις καταναλώσεις από 1η Αυγούστου και έως την 1η Ιουλίου 2023.
  • Θα χορηγούνται στους λογαριασμούς των καταναλωτών επιδοτήσεις (εκπτώσεις) από τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που θα παρακρατούνται στη χρηματιστηριακή αγορά και θα αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τα δικαιώματα εκπομπών αέριων ρύπων και το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το δεύτερο εξάμηνο οι ενισχύσεις εκτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
  • Οι προμηθευτές ρεύματος θα πρέπει  να αναρτούν τις τιμές της κιλοβατώρας (χωρίς τις επιδοτήσεις) δύο μήνες νωρίτερα από την εφαρμογή τους. Η πρώτη φορά θα είναι στις 10 Ιουλίου και θα αφορούν τις τιμές του Αυγούστου. Η δεύτερη φορά θα είναι στο τέλος Ιουλίου και θα αφορούν τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.
  • Χωρίς πέναλτι (ποινή πρόωρης αποχώρησης) θα γίνονται οι μετακινήσεις των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο. Στόχος είναι να πιεστούν οι πάροχοι και με τον κίνδυνο της απώλειας πελατών να διαμορφώνουν χαμηλές τιμές.
  • Στα έντυπα των λογαριασμών θα φαίνονται ευκρινώς το ποσό της κατανάλωσης και το ποσό της επιδότησης του ΤΕΜ.
  • Οι τιμές που θα προκύπτουν από το πλαφόν, την αναστολή της ρήτρας και τις επιδοτήσεις θα ισχύουν ανεξαιρέτως για όλους τους καταναλωτές.

Για πόσο θα ισχύσουν οι αλλαγές

Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν για έναν χρόνο.

 Ποια είναι τα «γκρίζα σημεία»

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το νέο σύστημα έχει τα εξής γκρίζα σημεία:

  • Όσο ανεβαίνουν οι τιμές φυσικού αερίου και χονδρεμπορικής ρεύματος, τόσο το κράτος είναι πιθανόν να οδηγείται σε πιο αυξημένες επιδοτήσεις. Είναι πιθανόν να μην αρκούν οι επιδοτήσεις του ΤΕΜ.
  • Οι προμηθευτές θα αναγκάζονται να κάνουν εκτιμήσεις (δύο μήνες πριν) αναλαμβάνοντας ρίσκο, δηλαδή θα ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής στις χρεώσεις της κιλοβατώρας.
  • Η ελεύθερη μετακίνηση των πελατών ρεύματος διευκολύνει τους κακοπληρωτές. Ελλοχεύει ο κίνδυνος τα φέσια να πολλαπλασιάζονται και να μεταφέρονται από προμηθευτή σε προμηθευτή ρεύματος.
  • Αν οι τιμές ρεύματος και αερίου στο ενδιάμεσο (διάστημα δύο μηνών) κινηθούν καθοδικά και οι προμηθευτές έχουν εκτιμήσει υψηλές τιμές, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε επιδότηση των κερδών των εταιρειών ενέργειας. Δηλαδή στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της κυβερνητικής προσπάθειας.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.